Ortadoğu

'Rojava için bağımsızlık erken'

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin yapmayı planladığı bağımsızlık referandumu için "Halk iradesine bakmak gerek" dedi. Suriye'nin kuzeyinde bağımsız bir devlet için ise henüz zamanın gelmediğini söyledi.

Salih Müslim, Diyarbakır'da düzenlenen konferansa Skype üzerinden katıldı. [İlker Taş - Al Jazeera]
diyarbakır'da düzenlenen "ortadoğu'da sınırlar, rejimler, kürdistan ve gelecek tahayyülleri" adlı konferansa skype bağlantısıyla katılan pyd eşbaşkanı salih müslim, irak kürdistan bölgesel yönetimi başkanı mesud barzani'nin 'birkaç ay içinde yapacağız' dediği bağımsızlık referandumu hakkında "adil bir referandum olursa biz buna saygı duyarız" dedi.
izleyiciden kürtçe 'güney kürdistan’daki referandum ve bağımsız bir devlet kurma hazırlıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?' sorusu üzerine müslim şunları söyledi:

"şüphesiz, adil bir referandum olursa biz buna hürmet ederiz, saygı duyarız. halkımızın düşüncelerine hürmet edeceğiz. fakat biz  rojava kürdistanı için, şu an için gördüğümüz bizim için bir ulus devlet ilan etme zamanı gelmemiştir. şüphesiz güney kürdistan’daki halkımızın iradesine sonuna kadar saygı duyuyoruz. referandum olsa da sonuçları çıksa, dile getirdiğimiz gibi bağımsızlık zamanı bir ulus devlet kurma zamanı gelmemiştir. halen zaman gerek."

müslim, "tilkoçer’de peşmerge ile ypg birlikte işid’e karşı mücadele veriyor. güney kürdistan’da uygulamak istediklerini, rojava’da da uygulamak istediler ama buna izin vermedik. kürt halkının birlikteliği bu kirli politikalara izin vermeyecektir" diye konuştu.
kobani'ye işid saldırısı
kobani, suriye'nin kuzeyinde pyd'nin özerklik ilan ettiği üç kantondan biri.
kobani, şanlıurfa'nın suruç ilçesinin hemen karşısında yer alıyor.
son üç günde işid buraya bağlı üç köyü ele geçirdi. pyd çatışmalarda 100'den fazla işid üyesini öldürdüğünü iddia etti. 
"kürtlerin tek çalışabileceği türkiye'dir"
konferans'ta konuşan boğaziçi üniversitesi öğretim üyesi abbas vali ise, bölgesel yönetimin bağımsızlık ilanının, siyasi durumlarının değiştiğinin göstergesi olduğunu ve bu yeni durumda kürtlerin iç çekişmelerini bir kenara bırakmaları gerektiğini söyledi. 
Konferansın konuşmacıları arasında Boğaziçi Öğretim Üyesi Abbas Vali de vardı. [Fotoğraf: İlker Taş / Al Jazeera Türk]
vali, "peşmerge güçlerinin partilerin hükümranlığından çıkıp ulasal bir güç ve birlik çerçevesinde yeniden realize edilmesi gerekir. buna bağlı olarak, ekonomik ve diğer komşularına olan bağımlılıklarını da bir şekilde çözmeleri ve en aza indirmeleri gerekir. bu bahsettiğim şekilde güney hükümeti (ikby) davranırsa siyasi destek bulacağını düşünüyorum. sözkonusu bağımsızlıksa bu bir partinin başkanının yapabileceği bir şey değil. ancak, bir halkın ancak yapacağı bir durumdur." diye konuştu.
abbas vali, kürtlerin bölgede birlikte çalışabileceği tek ülkenin de türkiye olduğunu belirtti.
"türkiye'nin stratejik kürt politikasının değiştiğini söylemiyorum ama çok katı bir politikadan çok konuşulabilir bir politikaya geldiğini söylemek istiyorum. kürtler acaba bu siyasi değişimden ne kadar kazançlı çıkacaklar. kürtlerin tek çalışabileceği saha aslında türkiye sahasıdır. diğer sahalar ve ülkelerin hepsi yeminli kürt düşmanlarıdır ve onlardan kürtler için bir şey çıkmaz."
‘kürt halkı ortadoğu’da dinamiktir’
konferansın katılımcılarından kürt siyasetçi eski dep milletvekili hatip dicle kürtçe konuştu. kürt halkının yaşadığı trajedilere dikkat çeken dicle, kürtlerin parçalandığını, halkların uzak bırakıldığını ve zulme uğradığını söyledi:
"kürt halkı ortadoğu'da reel bir dinamiktir. kürt halkı devletsiz yaşayan en büyük halk olarak tarihe geçmiştir. kürt halkı kendisine biçilen kefeni yırtmış ve tarihi yeniden yazmıştır. demokratik manifesto ile tüm hakların eşit bir şekilde yaşamı öngörülüyor. kazanacağız."
‘bağımsız kürdistan koşulları var’
uluslararası ortadoğu barış araştırmaları merkezi (impr başkanı doç. dr. veysel ayhan da, kürtlerin bölgesel olarak önemli bir değişikliğe girdiklerini savundu:  
“bölgesel yapıların değiştiği bölgede bir boşluk var. uluslararası hem de bölgesel ölçekte bağımsız kürdistan koşulları vardır. irak ve suriye'de kürtlerin bağımsız devletine karşı çıkacak bir blok yok. kürtlerin kendi kendini özerk değil bağımsız bir şekilde yönetebileceği düzen otaya çıkıyor. bu konjonktür irak kürdistanında bağımsız bir kürdistanı beraberinde getirecek. diğer bölgeleri de içine alacak. bunu silah gücüyle yapmayacaklar, hukuki zeminde yapacaklar. uluslararası gözlemcileri davet edip, referandum yapacaklar.”
kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;