Brezilya

Rousseff'e soruşturma mecliste

Brezilya'da Devlet Başkanı Dilma Rousseff hakkında soruşturma açılmasıyla ilgili görüşme kongrenin alt kanadında başladı. Oturum gergin bir atmosferde başlarken, muhalefet milletvekilleri "Çok yaşa demokrasi" sloganı attı.

Konular: Brezilya
[Fotoğraf:Reuters]

 ülkede yüksek mahkeme, kongrenin alt kanadında rousseff hakkında soruşturma açılmasıyla ilgili pazar günü yapılacak oylamanın iptali istemini, anayasaya aykırı olmadığına hükmederek reddetmişti. oylamanın iptali istemine yüksek mahkeme'nin 2 üyesinin kabul, 8 üyesinin ret oyu verdiği açıklanmıştı.

mahkemede rousseff lehine oy kullanan yüksek mahkeme başkanı ricardo lewandowski, mahkemenin gelecekte soruşturma sürecini yeniden değerlendirebileceğini söylemişti. lewandowski, "soruşturma siyasi bir eylem, bu doğru, ancak siyasi eylemlerin yargı tarafından tartışılamayacağını kim söylemiş?" ifadesini kullanmıştı.

başsavcı jose eduardo cardozo da dün yüksek mahkeme'ye oylamanın iptali başvurusu yapmıştı.

mahkeme kararının açıklanmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan cardozo, "süreci adım adım inceleyeceğiz. suçlamanın gerçekliği hakkında değil süreç hakkında konuşuyoruz." demişti. cardozo ayrıca hükümetin, suçlamanın gerçekliği konusunun görüşülmesi için yüksek mahkeme'ye gidebileceğini söylemişti.

iktidarın büyük ortağı brezilya demokratik hareket partisi (pmdb) ile brezilya ilerici partisinin (pp) koalisyondan ayrıldıklarını duyurmasının ardından, koalisyon ortaklarından sosyal demokrat parti (psd) ve brezilya cumhuriyetçi partisi (prb) de pazar günü yapılacak oylamada rousseff aleyhinde oy kullanacağını açıklamıştı.

ulusal kongrenin alt kanadında oluşturulan yolsuzluk araştırma komitesinin, 27'ye karşı 38 oyla rousseff'in görevden alınması için soruşturma başlatılmasına onay vermişti.

hakkındaki iddiaları reddeden rousseff, yardımcısı michel temer ve kongrenin alt kanadının başkanı eduardo cunha'nın, görevden alınması için kendisine komplo kurduğunu öne sürerek, muhalifleri, kendisine yönelik "darbe planının bir parçası" olmakla suçluyor.

soruşturma talebinin senatoya gönderilebilmesi için pazar günü yapılacak oylamada 513 üyeden 342'sinin onayı gerekiyor.

yapılan projeksiyonlarda, kongrenin alt kanadında, 300 milletvekilinin rousseff'e soruşturma açılmasından yana olduğu, 125 milletvekilinin devlet başkanı lehine oy kullanacağı, 88 milletvekilinin de kararsızlığını koruduğu belirtiliyor.

soruşturmanın aleyhine sonuçlanması halinde ise rousseff 180 gün içinden görevinden alınabilecek.

yasama organı halkın doğrudan seçtiği 81 üyeli senato ile 513 üyeli temsilciler meclisinden oluşan brezilya'da, ekim 2014'de yapılan son genel seçimlerde 29 parti parlamentoya girmişti. koalisyon hükümetini ise rousseff'in lideri olduğu işçi partisinin öncülüğünde 9 parti oluşturmuştu.

brezilya devlet başkanı dilma rousseff'in 2003-2010 arasında petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada, şirkette, 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor. geçen yıl mart ayında başlatılan soruşturma kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve önde gelen iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. bu süreçte petrobras'ın eski genel müdürü paulo roberto costa 7,5 yıl hapse mahkum edilirken, eski devlet başkanı luiz inacio lula da silva da mart ayı başında soruşturmaya dahil edilmişti.

kaynak: aa, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;