Afrika

Ruanda Soykırımı’na Fransa cezası

İnsanlığa karşı suç işlemek ve soykırım yapmakla yargılanan Ruanda eski İstihbarat Şefi Pascal Simbikangwa, 25 yıl hapse mahkûm edildi. 1994'teki soykırımda 500 binden fazla kişi ölmüştü.

Konular: Afrika

simbikangwa, 20 yıl önce gerçekleşen soykırımdaki rolünden dolayı paris ağır ceza mahkemesi tarafından cezalandırıldı. savcılık, silahlı hutulara yardım etmek ve onlara soykırım emri vermekle suçlanan simbikangwa için ömür boyu hapis cezası istemişti.

simbikangwa’ya verilen cezayla fransa, ilk kez soykırımla ilgili mahkûmiyet kararı verdi.

54 yaşındaki simbikangwa 2008'de sahte kimlikle fransa’nın afrika’da yer alan denizaşırı topraklarından mayotte adası’nda yakalanmıştı. 1986 yılında geçirdiği bir kaza nedeniyle bacaklarını kullanamayan simbikangwa, davalara tekerlekli sandalyeyle geldi.

eski istihbarat şefi, soykırımdaki rolünün önemsiz olduğunu belirterek hakkındaki suçlamaları reddetti. simbikangwa, emirlere uymak zorunda bırakılan sıradan bir kamu görevlisi olduğunu öne sürdü. ancak iddiaları inandırıcı bulunmadı.

500 binden fazla ölü
1994’de dönemin devlet başkanı juvenal habyarimana'nın, uçağının düşürülmesi sonucu ölümünün ardından hutular, olaydan tutsileri sorumlu tutmuş ve simbikangwa da azınlıktaki tutsilere karşı saldırı başlatan grupların başında yer almıştı. 1994’teki soykırımda radikal hutular 100 gün içerisinde 500 binden fazla ılımlı hutu ve tutsi'yi öldürmüştü.

halen görevde bulunan ruanda devlet başkanı paul kagame’ye bağlı güçlerin radikal hutulara üstünlük sağlaması üzerine soykırım sona ermişti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;