Suriye'de iç savaş

Ruhani: Astana ilk adım

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Astana'daki Suriye görüşmeleriyle ilgili, "İran, Rusya ve Türkiye Astana oturumu için çok çaba gösterdi. Suriye konusu tek maddeli bir konu değil, iç içe girmiş konular var. Bunlar görüşmelerle çözülebilir. Astana'da düzenlenecek toplantıyı önemsiyoruz, bu ilk adım" dedi.

[Fotoğraf: Reuters]

başkent tahran'da cumhurbaşkanlığı yerleşkesindeki konferans salonunda nükleer anlaşmanın yıldönümü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan iran cumhurbaşkanı hasan ruhani, kazakistan'ın başkenti astana'da yapılması planlanan suriye görüşmeleriyle ilgili konuştu.

ruhani, suriye'de beşşar esed rejimi güçleri ve muhalifler arasında uzlaşma sağlamak amacıyla yapılacak toplantıya ilişkin, "üç ülke; iran, rusya ve türkiye astana oturumu için çok çaba gösterdi. suriye konusu tek maddeli bir konu değil. iç içe girmiş konular var. bunlar görüşmelerle çözülebilir. astana'da düzenlenecek toplantıyı önemsiyoruz. bu ilk adımdır. görüşmeler devam etmelidir" diye konuştu.

ruhani, suriye'de işid ve nusra'nın ateşkesi bozduğunu, diğerlerinin ateşkese riayet ettiğini de söyledi.

suriye'de çatışan taraflar arasında türkiye ve rusya'nın garantörlüğünde sağlanan ateşkes, 30 aralık'ta yürürlüğe girmişti. ancak esed güçleri ve rejim yanlısı gruplar ateşkesi zaman zaman ihlâl ediyor.

"abd'nin katılmasına karşıyız" iddiası

öte yandan iran'ın yarı resmi haber ajansı tesnim'in haberinde, "abd'nin astana toplantısına katılmasıyla ilgili iran'ın tutumu nedir?" sorusuna iran dışişleri bakanı cevad zarif'in, "biz abd'yi çağırmadık ve onların katılmalarına karşıyız" yanıtını verdiği aktarıldı.

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, "abd'nin katılması konusunda biz hemfikiriz rusya'yla, bu konuda bir sıkıntı yok" demişti. ypg'nin astana'da olmayacağını söyleyen çavuşoğlu, "bir terör örgütünün müzakere masasında olmasını biz kabul edemeyiz. buna da izin vermeyiz" diye konuşmuştu.

kazakistan'ın başkenti astana'da suriye'de beşşar esed rejimi güçleri ve muhalifler arasında uzlaşma sağlamayı amaçlayan toplantının 23 ocak'ta yapılması planlanıyor. 

"geçen yıl ürettiğimiz petrolün daha fazlasını üretiyor ve satıyoruz"

aynı toplantıda nükleer anlaşmayla ilgili ülkedeki muhafazakarların "bir faydası olmadı" eleştirilerine de yanıt veren ruhani, "petrol ve gaz, iletişim ve ulaşım alanlarında yaptırımlar kalktı. geçen yıl ürettiğimiz petrolün daha fazlasını üretiyor ve satıyoruz" ifadelerini kullandı.

kaynak: aa, reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;