İran Nükleer Programı

Ruhani: Bölgenin istikrarı ve güvenliği için değerlendirmeliyiz

Ülkesine uygulanan yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili konuşan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "Ekonomik yaptırımların kaldırılmasını, ülke ekonomisinin gelişmesi, bölgenin istikrarı ve güvenliği için değerlendirmeliyiz" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani [Fotoğraf: AA]

iran meclisi'ndeki bütçe görüşmelerinde meclise hitap eden iran cumhurbaşkanı hasan ruhani, "nükleer anlaşmanın uygulanmaya başlanması, olumlu atmosfer ve yeni fırsatlar içermektedir. bu atmosfer ve fırsatları ülkenin gelişmesi, halkın refahı ve bölgenin istikrar ve güvenliği için değerlendirmeliyiz" dedi.

nükleer anlaşmanın, gelişmenin yolu olan dünyayla iş birliği ve koordinasyonun önünü açtığını dile getiren ruhani, "ekonomik yaptırımların kalkmasından sonra hükümetimizin hedefi, yabancı sermayenin ülkeye gelişinin sağlanması, petrol dışı ürünlerin ihracatına ağırlık verilmesi, petrol ve doğalgaz satışından elde edilecek dövizi en faydalı şekilde kullanmaktır" diye konuştu.

ruhani konuşmasının ardından yaklaşık 265 milyar dolar olan gelecek yılın bütçesini iran meclis başkanı ali laricani'ye takdim etti.

iran ve birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi'nin daimi üyeleri abd, rusya, çin, fransa ve ingiltere ile almanya (5+1) arasında 14 temmuz 2015 tarihinde viyana'da varılan anlaşma, iran'ın nükleer faaliyetlerini uaea denetçilerine açmasını, buna karşılık denetçilerin onayından sonra iran'a yönelik yaptırımlar kaldırılmasını öngörüyordu.

uluslararası atom enerjisi ajansı (uaea), iran'ın 14 temmuz'da kabul edilen nükleer anlaşmaya uygun olarak gerekli önlemleri yerine getirdiğini onaylamış, bu kararın ardından, avrupa birliği (ab) dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi federica mogherini, cumartesi günü, iran'a uygulanan ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırıldığını açıklamıştı.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;