İran

Ruhani'den 'internet' uyarısı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bazı din adamlarına internet ve yeni teknolojiler konusunda daha hoşgörülü olmaları çağrısında bulundu, genç nesillere dünyanın kapılarının kapanmaması gerektiğini söyledi.

Konular: Ortadoğu
Ruhani, internetin günümüzde göz ardı edilemeyeceğini söyleyerek, genç nesillere dünyanın kapılarının kapanmaması gerektiğini belirtti. [Fotoğraf: AP]

iran resmi haber ajansı irna’da yer alan habere göre, başkent tahran’da düzenlenen "dünya cami günü" konferansında konuşan ruhani, internetin yeni bilgilere ve teknolojilere ulaşmak isteyen öğrenciler ve uzmanlar için önemli olduğunu söyledi. ruhani, iranlı din adamlarından internet konusunda hoşgörülü olmalarını talep etti.

ruhani konuşmasında, günümüz dünyasında internetin göz ardı edilemeyeceğini, interneti bilmeyen birinin uzman, hatta öğrenci sayılmadığını ifade etti.

ruhani, genç nesillere dünyanın kapılarının kapatılmamasının gerektiğini söyledi.

iranlı bazı din adamları, 3g servislerinin ve hızlı internetin yaygınlaşmasını 'ahlaksız içeriklere erişimi kolaylaştırdığı' gerekçesiyle eleştirmişti. 

ruhani hükümeti, geçtiğimiz günlerde iranlı telekomünikasyon şirketlerine kullanıcılar için 3g servis hizmetleri sunma iznini genişletmişti.

‘yolumuz itidal yolu’

"bir kısım cahil barbarlar” diye nitelendirdiği irak şam islam devleti’nin (işid) saldırılarına ilişkin de ruhani, yapılan saldırıların islam’a büyük zarar verdiğini belirterek, “islam'ın itidal yolu” olduğunu vurguladı.

ruhani, “yolumuz ne aşırı sol ne de aşırı sağ, yolumuz itidal yolu” ifadesini kullandı.

ruhani hükümeti, ülkedeki muhafazakâr güçler tarafından ‘laiklik yanlılarının önünü açmakla’ suçlanıyor.

iran'da yargıtay başkanı ayetullah amuli laricani, laik ideolojiye sahip kişilerin ülke yönetiminde önemli görevlere getirilmemesi gerektiğini söyledi.

hükümet yetkililerinden anayasa ve rejimin ana çizgisini kabul etmeyen kişileri yöneticilik görevlerine getirmemelerini talep eden laricani, buna neden olarak iran anayasası'nın ikinci maddesini gösterdi.

iran anayasası'nın, iran islam cumhuriyeti'ni "tek bir yaratıcıya imanı ve onun emirleri karşısında teslimiyeti esas alan bir rejim" olarak tanımlayan ikinci maddesini hatırlatan laricani, “bu ifade laikliğin iran islam cumhuriyeti’nde kabulü olmadığı anlamına gelir” diye konuştu.

anayasaya inanç ve bağlılığın gerekliliği göz önüne alındığında iran rejiminde laikliğin kabul edilemeyeceğini savunan yargıtay başkanı laricani, “ülke yönetimi için salt beşeri nizamın yeterli olabileceği inancı anayasanın ikinci ilkesinin reddidir. anayasanın bu ilkesini kabul etmedikleri için laiklere yönetici pozisyonlarında yer verilmemelidir” diye konuştu.

yargıtay başkanı laricani’nin açıklaması, iran meclisi'ndeki aşırı muhafazakâr kanadın cumhurbaşkanı hasan ruhani’ye yönelttiği “kabinesinde laik görüşe sahip ve ülkenin dini rejimini benimsemeyen isimlere yer verdiği” eleştirisini yeniden gündeme getirdi.

laricani'nin açıklamasından birkaç gün önce muhafazakâr milletvekilleri, 2009 seçimlerinden sonraki protesto gösterilerine destek veren isimleri bakanlığında önemli görevlere atadığı gerekçesiyle bilim, araştırma ve teknoloji bakanı rıza ferecidana hakkında güvensizlik önergesi vererek bakanı görevinden azletmişti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;