Ukrayna

Rus bayraklı tanklar Ukrayna'da

Moskova yanlısı ayrılıkçıların işgal eylemi yaptığı Ukrayna'nın doğusundaki Slaviansk kasabasına Rus bayrağı taşıyan zırhlı araçlar girdi. Rusya yanlısı milisler Donetsk'teki belediye meclisi binasını ele geçirdi.

Konular: Avrupa
Kiev yönetimi, Rusya'yı Ukrayna'ya 'terörizm ihraç etmekle' suçladı. [Reuters]

reuters haber ajansının çektiği fotoğraflarda 5-6 adet zırhlı aracın silahlı ve asker kamuflajlı kişilerle birlikte geniş bir caddede ilerlediği görülüyor. tanklar, bir süredir rusya yanlısı ayrılıkçıların işgal eylemi yaptığı ülkenin doğusundaki donetsk'e bağlı slaviansk kasabasında görüntülendi.

reuters'ın görgü tanıklarına dayandırdığı bilgiye göre, tanklar ukrayna ordusundan ele geçirildi ve araçların üzerindekilerden bazıları da ukrayna askeri. ajansa konuşan bir ukrayna askeri, rusya lehine taraf değiştirdiklerini söyledi. adının açıklanmasını istemeyen asker, "bütün subaylar ve askerler burada birlikteyiz, kimse kendi halkının kanını dökmek istemiyor" diye konuştu.

tankların belirmesinden kısa süre sonra, rusya yanlısı silahlı milislerin donetsk'teki belediye meclisi binasını ele geçirdiği bildirildi. donetsk belediyesi'nin sözcüsü milislerin binaya girdiğini, henüz herhangi bir talepte bulunmadıklarını söyledi.

ukrayna savaş uçakları da tankların görüldüğü slaviansk üzerinde bir süre uçtu. 

olaya, kiev yönetiminden anında tepki geldi. başbakan arseny yatsenyuk, rusya'yı ukrayna'ya 'terörizm ihraç etmekle' suçladı. 

görüşmeler öncesi gerilim tırmandı

son gelişmenin, ukrayna'nın doğusundaki siyasi krize çözüm bulmak amacıyla ukrayna, rusya, avrupa birliği (ab) ve abd arasında cenevre'de perşembe günü yapılacak zirveyi etkileyebilir. 

NATO ve AGİT geçen hafta Rusya ordusunun Ukrayna sınırında hazır beklediğini açıklamıştı. [Reuters]

ukrayna güvenlik güçleri, eylemcilere karşı salı günü operasyon başlatmıştı. operasyona moskova yönetiminden tepki gelmişti. rusya devlet başkanı vladimir putin, ukrayna'nın iç savaşın eşiğinde olduğunu belirtmişti. 

ukrayna'nın doğusunda tansiyon 5 nisan'da yükselmeye başladı. yoğun bir rus nüfusunun bulunduğu coğrafyada rusya yanlıları bazı şehirlerde hükümet binaları ve polis karakollarını ele geçirerek, ukrayna'dan ayrılma ve bağımsızlık taleplerini dile getirdi.  kiev, rusya'nın kırım'ın ardından bu bölgeleri de ilhak etmek istediği ve krizi bu yüzden çıkarttığı görüşünde.

geçen ay ukrayna'ya bağlı özerk bölge kırım, moskova'nın askeri desteğiyle önce bağımsızlığını ilan etmiş, daha sonra da referandumla rusya'ya bağlanma kararı almıştı.

suçlamaları reddeden rusya, ukrayna'nın ülkenin doğusundaki göstericilerin taleplerini dikkate almadığını savunuyor.

kaynak: reuters, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;