Suriye'de iç savaş

'Rus uçakları IŞİD’i bombalıyor'

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rus uçaklarının Halep’te IŞİD hedeflerini bombaladığını açıkladı. NATO, İngiltere ve Fransa, Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığını artırmasından dolayı endişeli olduklarını duyurdu.

Rusya'nın, Suriye'nin Akdeniz sahil kenti Tartus'ta bulunan deniz üssündeki uçak gemisi. [Fotoğraf: EPA]

kaynak olarak muhalifleri kullanan ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi (sohr) suriye’ye yeni gelen rus savaş uçaklarının ülkenin kuzeyindeki halep’te irak şam islam devleti’ni (işid) vurduğunu açıkladı.

sohr, uçakların kweiris hava üssünü işid kuşatmasından kurtarmaya çalıştığını belirtti.

nato, fransa ve ingiltere endişeli

nato genel sekreteri jens stoltenberg, rusya’nın suriye’deki askeri kuvvetlerini güçlendirmesinden dolayı endişeli olduğunu belirtti. moskova’nın işid’e karşı mücadelede yapıcı bir rol oynamasını beklediklerini söyleyen stoltenberg, “rusya’nın abd ile oturup niyetinin ne olduğunu net bir şekilde belirtmesinin ilk adım olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

fransa ve ingiltere de rusya’nın doğu akdeniz’de deniz tatbikatı düzenleyeceğini açıklamasından dolayı endişeli olduklarını belirtti.

'amaç esed'i korumaksa...'

fransız savunma bakanı jean-yves le drian, moskova’nın suriye’deki askeri mevcudiyetinin arttırmasını meşru bir temele dayandırması gerektiğini söyledi. fransız bakan, “herkesin gördüğünü biz de biliyoruz. tartus limanındaki rus güçleri çok belirgin bir biçimde artış gösterdi. hepsinden önemlisi lazkiye’nin güneyine askeri havaalanı kurarak pek çok savaş jeti, savaş helikopteri ve insansız hava aracı için kapasite yarattılar. rusya’nın amacı devlet başkanı beşar esed’i korumaksa bunu belirtmeli” dedi.

ingiliz savunma bakanı michael fallon da rusya’nın hamlesinin “zaten oldukça zor ve karışık olan bir sorunu” daha da büyüteceğini söyledi. fallon, suriye konusunda rusya’ya odaklanmanın işid ile mücadeleyi aksatmaması gerektiğini de ifade etti.

fransa, almanya ve ingiltere dışişleri bakanları, bugün paris’te ab dış ilişkiler şefi federica mogherini ile suriye konusunu görüşecek.

rusya savunma bakanlığı, doğu akdeniz’de iki ay boyunca deniz tatbikatı düzenleyeceğini açıkladı. tatbikatın bir yıldır planlandığını belirten bakanlık, bunun suriye’deki çatışmalarla ilgili olmadığını ifade etti.

abd, rusya’yı suriye’de askeri varlığını artırmak ve bir hava üssü kurmakla suçluyor. suriye rejimine askeri destek sağladığını kabul eden rusya, bunun uluslararası kanuna aykırı olmadığını savunuyor.

rusya, esed’in abd öncülüğündeki uluslararası işid ile mücadele koalisyonuna dahil edilmesini istiyor. ancak abd’nin bu talebe yanaşmaması üzere rusya inisiyatifi alarak suriye’de ‘işid’e karşı’ hava saldırıları başlatma kararını aldı. rusya’nın müttefiki esed, batı'nın ‘ilımlı muhalifler’ olarak tanımladığı karşıtlarını bile ‘terörist’ olarak niteliyor.

kaynak: al jazeera, afp ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;