Ukrayna

Rus uçakları Ukrayna sınırında

Ukrayna'nın dün 5 Rusya yanlısını öldürmesinin ardından ülke gergin. Rus savaş uçakları, Ukrayna sınırında bulunan Krasnodar'da kara hedeflerini vurma tatbikatı yapıyor.

Konular: Avrupa, Rusya, ABD
Ukrayna ülkenin doğusundaki Artemivsk kentinde Rus yanlısı milisleri askeri üsten çıkardı. [Reuters]

ukrayna'nın rusya'ya yönelik operasyonlarını genişletmesi üzerine moskova yönetiminden yeni hamle geldi. rus savaş uçakları, ukrayna sınırında bulunan krasnodar'da kara hedeflerini vurma tatbikatı yapıyor. tatbikata 25 uçak katılıyor. 

rusya, tatbikatın hemen öncesinde abd'ye ukrayna'nın ülkenin güneydoğusunda sürdüğü operasyonları durdurması için harekete geçmesi çağrısında bulundu. 

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, yaptığı açıklamada "gerginlikle ilgili önlem alması konusunda abd'ye güveniyoruz" ifadesini kullandı.

lavrov'un açıklaması, ukrayna'da dışişleri bakanlığı'nın rus yönetimine yönelik tebliğ yayınlamasını takip etti. bakanlık, avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı (agit) ilkeleri gereğince, rusya'dan ukrayna sınırlarında gerçekleştirdiği askeri tatbikatla ilgili açıklama talep etti. 

geçici devlet başkanı aleksandr turçinov da rusya'ya seslendiği konuşmasında "rusya'nın ukrayna'nın içişlerine karışmayı bırakmasını, tehdit ve şantajlarına son vermesini ve birliklerini ülkenin doğu sınırlarından çekmesini talep ediyoruz" dedi. 

turçinov, "teröristlerin tehditleri karşısında asla pes etmeyeceğiz ve vatandaşlarımızı korumak için her türlü çabayı göstereceğiz" diye ekledi. 

perşembe günü, ukrayna askerleri maryibul’un ardından doğudaki stratejik sanayi kenti slavyansk’a beklenen operasyonu yaptı.

beş milis öldü

içişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ukrayna askerlerinin kente girişi sırasında çıkan çatışmada kenti kontrol eden rus yanlısı beş milis öldü.

bakanlık çatışmada bir ukrayna askerinin de yaralandığını belirtirken, kentin girişinde milisler tarafından oluşturulan kontrol noktasının da dağıtıldığını bildirdi. 

haberleri medyadan duyduğunu söyleyen rusya devlet başkanı vladimir putin de "kiev kendi halkına karşı orduyu kullanmaya başlamışsa, bu şüphesiz kendi halkına karşı işlenmiş çok ciddi bir suçtur" dedi, iki ülke arasındaki ilişkilerin de etkileneceğini belirtti. 

putin'in açıklamasının ardından reuters haber ajansı ukrayna askerlerinin ele geçirdikleri kontrol noktalarından birinden çekildiklerini ve rus yanlısı milislerin burayı tekrar ele geçirdiğini bildirdi. 

doğu'da operasyon hızla ilerliyor

ukrayna hükümeti, donetsk ile slavyansk arasındaki artemivsk’teki askeri üsse düzenlenen operasyonun ardından rus yanlısı milislerin üsten çıkarıldığını açıkladı.

ukrayna içişleri bakanı arsen avakov operasyon sırasında bir askerin yaralandığını söyledi.

facebook sayfasından açıklama yapan avakov, karadeniz kıyısındaki sanayi kenti maryipul’da idare binasını işgal eden rus yanlısı protestocuların da binayı terk ettiğini duyurdu.

açıklamaya göre kentin belediye başkanıyla bir toplantı yapan protestocular kendi rızalarıyla binadan ayrıldı.

bölgedeki reuters muhabiri de ukrayna askerlerinin rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki slavyansk kentine doğru sokulduğunu bildirdi.

reuters haber ajansına göre kamuflaj üniformalar giyen onlarca ukrayna askeri şehre giden otoban üzerinden kentin 12 kilometre güneyine kadar ilerledi.

'cenevre hayata geçirilecek'

sahada moskova’nın tepkisini çekmesi muhtemel operasyonlar gerçekleşirken, rusya dışişleri bakanı sergey lavrov geçen hafta abd, avrupa birliği (ab), ukrayna ve moskova tarafından cenevre’de imzalanan anlaşmanın ‘yakında’ hayata geçirileceğini söyledi.

lavrov, “cenevre anlaşması somut eylemlerle çok yakında hayata geçirilecek” derken batı’yı suçlamaya da devam etti. rus bakan, batı ülkelerinin ukrayna’da bir ‘devrim’ yapmaya çalıştığını savunurken “ukrayna coğrafi bir piyon oldu” dedi.

batı ile rusya’nın imzaladığı cenevre anlaşması, soğuk savaş’tan bu yana iki taraf arasındaki en ciddi krizin çözümü için atılan ilk adım olmuştu. moskova rus yanlısı milislerin işgal ettiği binalardan çekilmesini sağlama sözü verirken, ukrayna da daha geniş katılımla yapılacak ve ülkedeki tüm halkları kucaklayacak şeffaf bir anayasa süreci vaat etmişti.

kaynak: afp, reuters
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;