Ekonomi

Ruslar ay çekirdeğine alıştı

Rusya ve Avrupa, eskiden papağan yemi olarak kullandıkları ay çekirdeğini yemişlik olarak tüketmeye alıştı. 2013 yılında Türkiye'den Rusya ve Avrupa ülkelerine 22 bin ton civarında, 45 milyon dolarlık ay çekirdeği ihracatı gerçekleşti.

Konular: Piyasalar
Çekirdek Türkiye'de tüketimi en yaygın çerezlerden. [Fotoğraf: AA]

tüm kuruyemiş sanayici ve işadamları derneği (tüksiad) yönetim kurulu başkanı muammer çaputçu, "geçen yıl başta rusya ve bazı avrupa ülkelerine üzere 45 milyon dolarlık çerezlik ay çekirdeği ihracatı gerçekleştirdik" dedi.

çaputçu, son yıllarda türkiye'de üretilen kuru yemiş çeşitlerine ilginin giderek artığını belirtti. çaputçu, avrupa'da önceki yıllarda ay çekirdeğinin "papağan yemi" olarak kullanıldığını, şimdilerde ise tanıtımlar sonucunda ay çekirdeğinin çerezlik olarak tüketilmeye başlandığını bildirdi.

talep sürekli artıyor

ay çekirdeği tüketiminin diğer ürünlerinin ihracatına da olumlu yansıdığını kaydeden çaputçu, şöyle devam etti:

"türkiye genelinde yaklaşık 150 bin ton ay çekirdeği üretimimiz var. bu üretimin yaklaşık 22 bin tonunu tesislerimizde işleyerek, rusya başta olmak üzere, türk cumhuriyetleri ve avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. giderek artan bu talebi karşılamak için üretimimizi daha fazla artırmak zorundayız. geçen yıl başta rusya ve bazı avrupa ülkelerine üzere 45 milyon dolarlık çerezlik ay çekirdeği ihracatı gerçekleştirdik. bu da bize yurt dışındaki tüketiciye ay çekirdeğinin lezzetini alıştırdığımızı gösteriyor. gelen taleplerde ay çekirdeğinin yanında kabak çekirdeği, fındık ve leblebi gibi ürünleri de tanıtarak, ihracat kalemlerimizi çeşitlendirdik."

kuru meyveden 1 milyar dolar

kuru meyve çeşitlerinden incir, kuru üzüm ve kayısıda dünya ihtiyacının yüzde 30'unun türkiye'den karşıladığını vurgulayan çaputçu, geçen yıl üç ürünün ihracatından yaklaşık 1 milyar dolar ülke ekonomisine girdi sağladığını vurguladı.

çaputçu, kuru yemiş kültürünün osmanlı'dan günümüze geldiğini, o dönemlerde "kuru yemiş bayramı"nın düzenlenmesinin bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

muammer çaputçu, sağlıklı beslenme tüm dünyada olduğu gibi türkiye'de de giderek daha fazla önem verilen bir olgu haline geldiğine işaret etti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;