Avrupa

Rusya-AB ortaklığı bitti

İtalya Dışişleri Bakanı Mogherini, AB-Rusya ilişkilerinin artık stratejik ortaklık olarak adlandırılamayacağını söyledi. AB ülkelerinin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları da Cuma günü açıklayacağını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, Kiev'de Batı destekli bir "savaş ekibi" kurulduğunu söyledi.

Konular: Rusya, Ukrayna
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı'yı Kiev'de "savaş ekibini" desteklemekle suçladı. [Fotoğraf: Reuters]

avrupa parlamentosu’nda konuşan italya dışişleri bakanı ve avrupa dış ilişkiler yüksek temsilcisi federica mogherini, avrupa birliği (ab) hükümetlerinin rusya’ya yönelik yeni bir yaptırım paketini cuma’ya kadar açıklayacağını söyledi.

mogherini, “ab elçileri dün görüştü. komisyon, yaptırım paketi teklifini yarın sunacak ve cuma günü de karar alınacak” dedi.

rusya’nın ukrayna’yı dört bölgede işgal etmesinden ötürü, komisyonun sertleştirilmiş yaptırımlar paketi üzerinde çalıştığını ve yaptırımların savunma sanayii, ticaret ve finans sektörlerini içerdiğini ifade etti.

rusya'nın tavrı nedeniyle ukrayna'daki durumun değiştiğini söyleyen mogherini, ab ile rusya arasındaki ilişkinin artık ortaklık olarak adlandırılamayacağını söyledi.

mogherini, "stratejik ortaklık açıkça bitti ve bu moskova'nın tercihiydi. ukrayna topraklarında bir sorun var. burada açıkça bir anlaşmazlık sözkonusu" ifadelerini kullandı. 

yaptırımlar sertleşiyor

haziran'da rusya'ya yaptırımlar konusunda ültimatom veren abd ve ab ülkeleri, temmuz'da bu yaptırımlara başladı. abd hazine bakanlığı, rusya'nın finansal hizmetler, enerji, silah ya da bağlantılı materyallerle ilgili sektörlere ait kuruluşlarına yaptırım uygulandığını açıkladı.

temmuz sonunda yaptırımların ölçeğini arttıran abd ve ab, kuruluşların yanı sıra putin hükümeti destekçisi rus işadamlarını da kapsayacak şekilde yaptırımları genişletti.

rusya da kendisine yaptırım uygulayan ülkelere misilleme olarak, ağustos ayı başında putin'in talimatıyla rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelerden 'gıda, tarım ürünü ve ham madde' alımını bir yıllığına yasakladı.

lavrov: 'savaş ekibi' kuruldu

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov ise, kiev’de bir araya gelen “savaş ekibinin” washington, ab ve nato tarafından desteklendiğini söyledi.

lavrov, ukrayna yönetiminin nato üyeliği peşinde koşarak ülkenin doğusundaki barış çabalarının altını oyduğunu ifade etti.

ukrayna’nın bu hamlesinin, geçen hafta minsk’te rusya devlet başkanı vladimir putin ile ukrayna cumhurbaşkanı petro poroşenko’nun barış görüşmesinin ardından geldiğini hatırlatan lavrov, “görünen o ki, ukrayna’nın karşılaştığı temel sorunların karşılıklı siyasi çözümü için uğraşan bir barış ekibi ve kiev’de bu çabaların altını oymaya çalışan bir savaş ekibi var” şeklinde konuştu.

sergey lavrov, washington yönetimine de kiev üzerindeki nüfuzunu kullanarak, süreci savaş değil barış yönünde ilerletmesini istedi.

birleşmiş milletler mülteciler yüksek komiserliği (unhcr) avrupa sorumlusu vincent cochetel, ukrayna'nın doğusundaki çatışmalar nedeniyle 1 milyondan fazla kişinin evini terketmek zorunda kaldığını duyurdu. ukrayna içerisinde 264 bin, rusya'nın batısında ise 814 bin kişi ukrayna'nın doğusundaki olaylar nedeniyle evlerinden ayrıldı.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;