Suriye'de iç savaş

Rusya: Esed'i desteklemeye devam edeceğiz

Rusya yönetimi, Suriye'de rejime destek sözünü tazeledi; çözüm için muhalifler ve Esed rejimini buluşturacak 'Moskova Platformu' kurulmasını önerdi.

Putin Soçi kentinde Velid Muallim'i ağırladı. [Fotoğraf: Kremlin Sarayı]

suriye dışişleri bakanı velid muallim'i ağırlayan rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, "rusya, terörle savaşında suriye'ye destek vermeye devam edecek" açıklamasını yaptı. suriyeli bakan, lavrov'dan sonra, rusya devlet başkanı vladimir putin'le de bir araya geldi. karadeniz kıyısındaki soçi'de gerçekleşen görüşmeyle ilgili kremlin sarayı, "iki lider suriye-rusya ilişkerini görüştü" bilgisini verdi.

rusya dışişleri de suriye'deki  sorununun çözümü için 'siyasi süreç'e vurgu yaparken, "suriye hükümetiyle suriye halkını temsil eden geniş kapsamlı sosyal ve siyasi güçler arasında iletişimi sağlamak için moskova platform kurulmasını önermeye hazırız" çağrısı yaptı. 

suriye’de yayın yapan rejim yanlısı el vatan gazetesi muallim'in ziyareti öncesi putin'in suriye'de yeni barış görüşmelerini başlatmaya çalışacağını yazmıştı.

buna göre moskova’da yapılacak görüşmelerde, ‘bağımsız muhalif figürlerin yer alacağı’ bir geçiş hükümetinin kurulması,  2016 başlarında seçime gidilmesi ve hatta yeni bir anayasa hazırlanması bile masaya yatırılacak planın bir parçası olacak.

suriye muhalefetiyle rejim arasında temmuz 2012 ve ocak 2014'te iki kez temas kuruldu. 'cenevre 1' ve 'cenevre 2' olarak adlandırılan görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkmadığından yeni bir görüşme planlanmadı. 

rusya, bm güvenlik konseyi'ne gelen suriye rejim aleyhine tüm tasarıları çin'le birlikte veto etti. 

kaynak: afp, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;