Ekonomi

Rusya faizleri düşürdü

Rublenin sert düşüşünü durdurmak için faizleri 6,5 puan yükselten Rusya Merkez Bankası, bir ay sonra faizleri iki puan düşürdü. Ruble yüzde üç değer kaybetti.

Rusya ekonomisi yaptırımların da etkisiyle zor günler yaşıyor. [Fotoğraf: Reuters]

rusya merkez bankası beklenenin aksine faiz oranını iki puan düşürerek yüzde 15’e indirdi. bankadan yapılan açıklamada, kararın orta vadede enflasyonu düşürmesi beklentisiyle alındığı ifade edildi.

bankanın açıklamasının ardından ruble, dolar ve euro karşısında yüzde 3 değer kaybetti.

enflasyonun şu anda yüzde 13,1 olduğunu açıklayan rusya merkez bankası, gelecek yıl bu zamanda yüzde 10’un altına düşmesini beklediklerini söyledi.

küresel petrol fiyatlarındaki düşüş ve abd ile ab ülkelerinin ukrayna krizi nedeniyle yaptırımları neticesinde rusya ekonomisi krize girmiş, para birimi ruble, dolar karşısında sert bir düşüş yaşamıştı.

yatırımcıların ülkeden kaçmasını engellemek isteyen rusya merkez bankası, aralık ayı ortalarında zor bir karar alarak faizleri 6,5 puan birden arttırarak yüzde 17’ye çıkarmıştı.

ekonomiciler, bankanın faizleri bu ay düşürmesini beklemiyordu. daha önce enflasyonda düşüş trendi gördüğünde faizleri kademeli olarak azaltacağını söyleyen banka, rublenin değer kaybetmeye devam etmesi üzerine yükselen enflasyona rağmen faizleri düşürdü.

krizin sebebi petrol fiyatlarındaki düşüş

2014 yılı başında 110 dolar olan brent petrolün varil fiyatı, suudi arabistan'ın öncülüğünde opec'in üretimi artırmasıyla 50 dolar seviyelerine kadar düştü. bu da ekonomisinin büyük bölümü enerji ihracatına dayanan rusya'yı zora soktu.

petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık düşüş, rusya’nın döviz gelirlerini 20 milyar dolar azalttı; ekonomisinin yüzde 2 ila 3 civarı küçülmesine neden oldu.

standard & poor's (s&p) kredi derecelendirme kuruluşu kısa süre önce rusya'nın kredi notunu 'yatırım yapılamaz' seviyesine çekti.

rusya ekonomisi, 2008 mali krizinde petrol fiyatlarının 40 dolara kadar düşmesi nedeniyle yüzde 7,8 küçülmüştü. moskova yönetimi rublenin değerini koruyabilmek için 200 milyar dolar harcamak zorunda kalmıştı.

2014’te rusya’dan çıkan sermayenin 151 milyar doları bulması, tahminlerden de kötü bir tablonun var olduğunu gösterdi. 2013’e kıyasla rusya’dan para çıkışı 2,5 kat artmış oldu. 2013’te rusya 61 milyar dolar sermaye kaybetmişti.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;