Enerji jeopolitiği

Rusya ile Çin'den doğalgaz imzası

Batı, Ukrayna krizi yüzünden Rusya'yı yaptırımlarla köşeye sıkıştırmaya çalışırken, Moskova dünyanın en çok enerji tüketen ülkesi Çin'le 30 yıllık doğalgaz anlaşması imzaladı.

Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 12.5'u Batı Hattı'ndan sağlanıyor. [Fotoğraf: Reuters]

asya'da işbirliği ve güven artırıcı önlemler konferansı için çin'de bulunan rusya devlet başkanı vladimir putin, çin devlet başkan şi cinping ile ulaştırma ve altyapı konularının aralarında bulunduğu 49 işbirliği anlaşması imzaladı. bir anlaşma da enerji alanında gerçekleşti. 10 yılı aşkın süredir müzakereleri devam eden rusya-çin doğalgaz anlaşması’nda nihayet imzalar atıldı. müzakereler fiyat üzerinde yoğunlaşmıştı. anlaşma sonunda fiyat açıklanmadı.

rusya'nın yeni müşterisi dünyanın en büyük tüketicisi

avrupa’nın rusya’ya karşı alternatif enerji kaynakları aradığı bir dönemde imzalanan anlaşma, rusya’nın asya’da yeni müşteriler bulması açısından önemli.

anlaşmanın imzalanması, batı'nın ekonomik yaptırımlar uyguladığı rusya’nın ekonomik ve siyasi anlamda da elini güçlendirecek.

400 milyar dolarlık anlaşmayla, rus gazprom 30 yıl boyunca çin’e yılda 38 milyar metreküp doğalgaz gönderecek. anlaşma çin'in de doğalgaz açığını kapatmasına ve enerjide yüzde 79 kömüre olan bağımlılığını azaltmasına yardımcı olacak. çin’deki enerji üretiminde doğalgazın payı sadece yüzde 2.

ab’den rusya’ya mektup

avrupa birliği de rusya’dan ukrayna’nın enerji sorunlarının çözümünde yapıcı yaklaşım bekliyor.

avrupa komisyonu başkanı jose manuel barroso, rusya devlet başkanı vladimir putin'e mektup gönderdi.

barroso mektubunda ukrayna'ya ve ab ülkelerine yapılan ihracatın istikrara kavuşması için ab, rusya ve ukrayna arasındaki üçlü görüşmelerin sürdürülmesine hazır olduklarını söyledi.

barroso mektupta, "ab'nin açık beklentisi, tüm tarafların güvenilir ve sorumlu gaz arzı ve transit ortağı olarak kalmasıdır" dedi.

putin, ukrayna'nın alıcı olarak yükümlülüklerini yerine getirmesini istemiş, güvenilir transit geçişin sağlanması konusunda ab kanadından somut öneri gelmemesinden yakınmıştı.

putin, ukrayna'nın toplam borcunun 3,5 milyar dolara yükseldiğini, ülkenin uluslararası para fonu'ndan 3,2 milyar dolarlık mali yardım almasına rağmen borcunu ödemediğini söylemişti. putin, 1 haziran'dan itibaren ukrayna'ya sadece ön ödeme kaydıyla doğalgaz göndereceklerini açıklamıştı.

ukrayna başbakanı arseniy yatsenyuk ise rusya’nın doğalgaz için ön ödeme yapılmasına ilişkin talebini reddetti. ukrayna 2014 yılının ilk çeyreğinde olduğu gibi bu yıl sonuna kadar bin metreküp doğalgaz için 268,5 dolar ödemeyi teklif etti.

kaynak: anadolu ajansı, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;