Suriye'de iç savaş

Rusya saldırılarında 370 ölü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye’de 500’den fazla sorti gerçekleştiren Rusya’nın hava saldırılarında 120’si sivil 370 kişinin öldüğünü söyledi. BM, Halep’teki çatışmalar sebebiyle birkaç gün içinde 35 bin kişinin şehirden kaçtığını açıkladı.

Bombardıman enkazının önünde oturan bir Halepli [Fotoğraf: Reuters]

ingiltere merkezli insan hakları kuruluşu, bu sayının içinde pazartesi günü lazkiye kırsalında rus füzelerle ölen 45 muhalif ve sivilin de olduğunu belirtti. rus hava saldırılarının halep, humus ve lazkiye’yi de hedef aldığını kaydeden sohr, o bölgelerden 100 bin kişinin göç etmek zorunda kaldığını ifade etti. moskova’da açıklamada bulunan rus savunma bakanlığı, savaş uçaklarının 60 hava saldırısı gerçekleştirdiğini söyledi. bombardımanın ‘işid ve nusra cephesi’nin mezvzilerini’ hedef aldığını ifade etti. vurulan noktaların arasında deyr ez zor’da bir mühimmat deposu da olduğunu söyeldi.

birleşmiş milletler insani yardım koordinasyon ofisi, halep’teki çatışmalar sebebiyle birkaç gün içinde 35 bin kişinin halep’ten kaçtığını açıkladı.

bm’in bölge kaynaklarından aldığı rapora göre, içlerinde kadın ve çocukların da olduğu halepliler şehrin güneybatısındaki kefer naha ve orem kübra bölgesine kaçtılar. insanların yiyecek ve barınak ihtiyaçlarının acil olarak giderilmesi gerektiğini belirten açıklamada, bu insanların gece soğukta dışarda uyumak zorunda kaldıkları ve acil olarak yardıma ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

rejim, iran, rusya ve hizbullah halep'e saldırıyor

suriye ordusu ile müttefikleri iran ve hizbullah, halep'e üç gün önce yeni saldırı başlatırken; suriye insan hakları gözlemevi yeni saldırının halep'in kent merkezinden ziyade, civarda muhaliflerin elinde bulunan bölgeleri hedef aldığını belirtti. gözlemevi'ne göre rejim ve müttefikleri üç köyü muhaliflerden geri aldı. bir günde 17 muhalif ölürken, rejim ve müttefikleri 8 kayıp verdi.

rejim ve müttefiklerinin kuzeydeki idlib ile hama kentlerine de yeni saldırı başlatırken, gözlemevi rusya'nın da desteğiyle saldırıların ürdün sınırındaki deraa ile başkent şam'ın etrafında da yoğunlaştığını ifade etti.

gözlemevi'ne göre, son iki günde rejim ve müttefiklerinin humus'taki saldırılarında  31'i kadın ve çocuk 72 kişi hayatını kaybetti. 

kaynak: reuters
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;