Suriye'de iç savaş

'Rusya Suriye'de hava üssü kuruyor'

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'de son dönemde askeri varlığını artırmakla suçladığı Rusya'nın Esed'in kalesi Lazkiye'de hava üssü kuruyor olabileceğini söyledi. İddiaya göre, Rusya askerlerini korumak için bir top savunma hattı da oluşturdu.

Rusya'nın, Suriye'nin Akdeniz sahil kenti Tartus'ta bulunan deniz üssündeki uçak gemisi. [Fotoğraf: EPA]

abd savunma bakanlığı (pentagon) sözcüsü jeff davis, rusya’nın suriye’de gelişmiş bir hava üssü kuruyor olabileceğini söyledi. davis düzenlediği basın toplantısında “bazı insan ve araç gereç hareketliliğini tespit ettik. bu hareketlilik, rusya’nın lazkiye’de rejime ait bir hava üssünü kullanmaya başlayacağına işaret ediyor" dedi. 

davis, rusya’nın işid’e karşı uluslararası çabalara katkısından memnuniyetini dile getirirken moskova’nın esed rejimine olan desteğinin krizin çözümüne yardımcı olmadığını ve suriye’de istikrarsızlığı artırdığını söyledi. 

reuters’e konuşan bir başka abd’li yetkili ise, rusya’nın söz konusu havaalanına yedi t-90 tankı konuşlandırdığını belirtti.  abd’li yetkiliye göre, rusya ayrıca bölgedeki askerlerini koruma amaçlı top savunma sistemi de kuruyor. 

reuters da rusya'nın esed’in kalesi lazkiye kentinde bir havaalanında deniz kuvvetleri’nden yaklaşık 200 rus askeri konuşlandırdığını yazmış, aynı alana konteyner evleri de yerleştiren rusya, taşınabilir bir havacılık kontrol istasyonunu da kurmuştu.

moskova’nın suriye’ye sevkiyatının hacmini anlatan abd’li yetkililer, rusya’dan her gün suriye’ye iki uçak kalktığını söyledi. diplomatik kaynaklar havaalanında mevcut pistlerin bazı uçak tiplerinin inişine uygun olmadığını belirtip, “bazı tırlar alana girip çıkıyor. anlaşılan pistler bazı uçak tiplerine uygun değil. iyileştirmeler yapılıyor" dedi. 

rusya, suriye’ye uçurduğu uçaklarda sadece insani yardımlar değil, askeri malzemeleri de gönderdiğini ve bunun uluslararası kanunla çelişmediğini savunmuştu.
ancak pentagon’a göre, rusya havaalanına henüz taarruz savaş uçakları ya da helikopter silahlarını göndermedi.

kremlin: diyalog kaçınılmaz

abd'nin rusya'ya tepkisi artarken konu kremlin'in sözcüsü dimitri peskov'a soruldu. basın toplantısında gazetecilerin 'abd başkanı barack obama ile rusya devlet başkanı vladimir putin arasında bir temas olması ihtimal dahilinde mi?' sorusuna peskov, "suriye krizinin çözümü için washington ile moskova arasında diyalog kurulması kaçınılmaz' yanıtını verdi. 

suriyeli siyaset bilimci tahir ibrahim, rusya’nın esed yönetimine yeni askeri desteğini değerlendirirken, “rusya suriye’deki varlığını bir kez daha kanıtladı. bölgedeki müttefikinin menfaatlerini korumaya devam edeceğinin sinyallerini verdi’ sözleriyle yorumladı.

rus askeri uzman viktor muhorovski ise abd’nin 20 yıldır birçok bölgeye ‘tek taraflı’ müdahalelerde bulunduğunu savunarak, “abd bu tutumunu sürdürürse rusya ve abd’nin ortadoğu’daki terörle savaşta güçlerini birleştirmeleri zor” yorumunu yaptı.

'bm genel kurulu'nda suriye pazarlığı'

moskova'da reuters’a konuşan batılı diplomatlar, rusya’nın suriye’de askeri varlığının ölçüsü ile ilgili pek bilgi paylaşmamasını, suriye konusunda yürütülebilecek herhangi bir pazarlıkta batı’ya karşı elini güçlendirmeye yönelik bir tavır olarak değerlendiriyor.
diplomatlara göre böyle bir pazarlık, putin’in 10 yıl aradan sonra katılacağı new york’ta bu ay düzenlenecek bm genel kurulu toplantıları sırada gerçekleşebilir.
putin bir süreden beri dillendirdiği işid’le mücadelede ‘genişletilmiş koalisyon’ inisiyatifini hayata geçirmek istiyor. bundaki amacı ise suriye’deki müttefiki beşşar esed’i batı’nın odak noktası haline gelen işid’le mücadeleye dahil etmek ve böylelikle onun en azından bir süreliğine görevde kalmasını garantilemek. suriyeli muhaliflerin en büyük destekçilerinden biri olan suudi arabistan ise esed’le beraber işid’le mücadeleye dahil olmasının kesinlik söz konusu olmadığını ve onun suriye’nin geleceğinde yerinin olmadığını savunuyor. 

rusya'nın suriye'ye desteği

rusya’nın akdeniz’deki tek üssü suriye’nin sahil kenti tartus'ta yer alıyor. bu nedenle rusya, iç savaşın başından beri rejime her alanda çok önemli destekler veriyor. moskova geçtiğimiz ay rejime mig-31 savaş uçaklarını sağlamıştı. bu uçaklar hemen kullanılmaya başlandı.

rejiminden ayrılarak muhaliflerin saflarına katılan eski pilot muhammed seyyid’e göre, bu uçakları muhtemelen rus pilotlar uçuruyor, çünkü suriyeli pilotların yeni mig'leri kullanmak için eğitimi yok.

seyyid, rus uzmanların daha önce suriyeli pilotların hava saldırılarını yönlendirdiğini söyledi, "ancak bugün rus pilotların uçakları kullanması, rusya’nın doğrudan halka karşı savaşa girdiği anlamına geliyor“ demişti. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;