IŞİD

Rusya Suriye'de IŞİD operasyonuna karşı

Obama'nın IŞİD'le mücadele coğrafyasına Suriye'yi de dahil etmesi üzerine Moskova yönetimi, BM Güvenlik Konseyi'nin onayı olmadan yapılacak bir operasyonun 'saldırı eylemi' olacağını açıkladı. Moskova yönetimi, eylemin uluslararası hukuka aykırı olacağını belirtti.

Konular: Rusya, ABD, Suriye, Ortadoğu
Obama, Irak ve Suriye'de etkinliğini artıran IŞİD ile mücadele stratejisini açıklamıştı. [Fotoğraf: AP-Arşiv]

interfax haber ajansına göre, rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü aleksandr lukaşeviç, suriye'de birleşmiş milletler güvenlik konseyi'nin onayı olmadan gerçekleşecek hava saldırılarını 'saldırı eylemi' olarak niteledi. 

lukaşeviç, "abd başkanı, silahlı kuvvetlerinin suriye'nin 'meşru' hükümetinin onayı olmadan doğrudan suriye'deki işid mevzilerini vurabileceğinden söz etti. bu adım bm güvenlik konseyi'nin onayı olmadan bir saldırı eylemidir ve uluslararası hukukun büyük bir ihlalidir" ifadelerini kullandı.

rejim de aynı dili kullandı

suriye'deki esed rejimi de rusya'dan gelen açıklamaya benzer bir şekilde, işid'e karşı hükümetin onayı olmadan yapılacak bir abd müdahalesinin bir 'saldırı eylemi' olacağını duyurdu. 

ulusal uzlaşma işlerinden sorumlu devlet bakanı ali haydar, "suriye hükümetinin onayı olmadan gerçekleşecek herhangi bir eylem suriye'ye karşı yapılmış bir saldırıdır. askeri olsun veya olmasın suriye'deki herhangi bir eylem suriye hükümetinin onayıyla gerçekleşmelidir ve hükümetle işbirliği ve koordinasyon sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

obama'nın işid'le mücadele stratejisi

işid'le mücadele stratejisini açıklayan obama, yeni mücadele planının ilk ayağı olarak, işid’e karşı sistematik hava saldırıları düzenleyeceklerini söylemişti. 

obama, “dolayısıyla, irak güçleri hücumda olurken, biz de işid hedeflerini vuracağız. dahası, şuna açıklık getiriyorum ki; ülkemizi tehdit eden teröristleri nerede olurlarsa olsunlar ele geçireceğiz. bu hem suriye hem de irak’ta bu teröristlere karşı harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğim anlamına geliyor. benim başkanlığımın ana ilkesi şu: eğer amerika’yı tehdit ediyorsanız, sığınacak bir güvenli yer bulamayacaksınız” dedi. 

abd başkanı, stratejinin ikinci ayağı olarak, sahada bu teröristlerle mücadele eden güçlere desteklerini artıracaklarını bildirdi.

suriye’de de muhaliflere askeri yardımları artırdıklarını hatırlatan obama, kongre’ye suriyeli muhaliflere daha fazla ekipman sağlanması ve eğitim verilmesi için kendisine ek yetki ve kaynak sağlaması çağrısında bulundu. 

obama, suriye’de işid ile mücadelede kendi halkına terör saçan ve meşruiyetini yitiren esed rejimine bel bağlanamayacağını da dile getirerek, suriye’de siyasi çözümü takip ederken muhalifleri de güçlendirmeleri gerektiğini bildirdi.

ingiltere hava saldırılarına katılmayacak

ingiltere dışişleri bakanı philip hammond, ülkesinin suriye'de işid'e karşı düzenlenecek hava saldırılarına katılmayacağını söyledi. hammond, berlin'de yaptığı açıklamada irak'ta yapılacak benzeri saldırılar konusundaki tavırları konusunda bilgi vermedi. ingiltere dışişleri bakanı, 'net olarak söylüyorum ki, ingiltere suriye'de düzenlenecek hiçbir hava saldırısında yer almayacaktır' dedi.

muhalifler memnuniyetle karşılamıştı

obama'nın açıkladığı işid'le mücadele stratejisine suriye'nin de dahil edilmesini memnuniyetle karşılayan suriye ulusal koalisyonu mücadelenin suriye rejimini de kapsaması çağrısında bulunmuştu.

suriyeli muhaliflerin lideri hadi bahra, yazılı açıklamasında obama'nın açıkladığı işid'le mücadele stratejisi çerçevesinde abd ile çalışmaya hazır olduklarını açıkladı.

uzun zamandan beri bölgedeki işid tehlikesine dikkat çektiklerini belirten bahra, koalisyonun askeri kanadı olan hür suriye ordusu'nun (hso) 'güvenilir ve iyi donanımlı' bir güç oluşturabilmesi için desteklenmesini istedi.

bahra, "abd kongresi'ni başkan'ın politikalarını mümkün olan en kısa zamanda onaylamaya ve hso güçlerinin eğitilmesine ve bu güçlere teçhizat sağlanmasına izin vermeye çağırıyoruz" dedi. 

bahra ayrıca, esed rejimiyle mücadelenin de işid'le mücadele kadar önemli olduğunu vurguladı. bahra, "esed rejimi, suriye'de hüküm süren şiddet ve gaddarlığın temel sebebidir. sadece işid'le savaşmak istikrarlı ve özgür bir bölge için yeterli değil" ifadelerini kullandı.

rusya rejimin en büyük destekçilerinden biri

abd krizin başından bu yana muhaliflere açık destek verirken, moskova beşşar esed rejiminin en büyük destekçisi konumunda.

rusya, çin'le birlikte suriye rejimine yaptırım öngören birçok bm güvenlik konseyi tasarısını veto etmişti.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;