Suriye'de iç savaş

Rusya ve ABD anlaştı: Suriye'de bayram ateşkesi

ABD ile Rusya, 15 saatlik toplantının ardından Suriye'de ateşkesin 12 Eylül'de Kurban Bayramı ile başlaması konusunda anlaştı. İki ülke ortak hava saldırıları düzenleme konusunda da mutâbakata vardı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı anlaşmayla ilgili olarak "Memnuniyetle karşılıyoruz" açıklamasında bulundu

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Lavrov ve Kerry'nin arasında. [Fotoğraf: Reuters]

abd dışişleri bakanı john kerry ve rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, isviçre'nin cenevre kentinde bir otelde suriye krizine ilişkin görüşmelerinin ardından basın toplantısında açıklamalarda bulundu. kerry, suriye'de şiddetin azaltılması, acıların hafifletilmesi, barış ve siyasi geçiş sürecinde çalışmaların sürdürülmesi konusundaki planı açıklamak üzere toplandıklarını söyledi. abd ile rusya'nın, suriye'de çatışmaların durdurulması için anlaşmaya vardığını vurgulayan kerry, "suriye'de ülke genelinde ateşkes, 12 eylül'de kurban bayramı ile başlayacak. planın uygulanmasının, suriye için dönüm noktası olacağını inanıyoruz." dedi. türkiye dışişleri bakanlığı söz konusu anlaşmayla ilgili olarak "memnuniyetle karşılıyoruz" açıklamasında bulundu

tüm taraflara suriye'de çatışmaların durdurulması anlaşmasına uyma çağrısında bulunan kerry, anlaşmanın 7 gün başarıyla uygulanmasından sonra işid ve nusra ile mücadele konusunda abd ile rusya'nın ortak askeri koordinasyon sağlamak için çalışacağını dile getirdi.

"ilımlı muhalefet ile teröristler birbirinden ayrılacak"

lavrov ise ateşkesin 7 gün uygulanmasının ardından abd ile bir uygulama merkezi kuracaklarını aktardı.

her iki ülkeden askeri ve siyasi uzmanların, suriye'deki 'terörist' unsurlar ile ılımlı muhalefeti yerlerini tespit ederek birbirinden ayıracağını bildiren lavrov, "rusya hava kuvvetleri ve abd hava kuvvetlerinin suriye'deki teröristlere karşı birlikte hava saldırısı düzenlemesi konusunda anlaştık. saldırıların yapılacağı yerlerin koordinatları konusunda da anlaşmaya vardık." diye konuştu.

hava saldırılarıyla vurulacak bölgeler konusunda suriye rejimini de bilgilendirdiklerine değinen lavrov, "abd ile hava saldırısı yapacağımız bölgelerin dışındaki yerlerde suriye hava kuvvetleri görev yapacak." bilgisini paylaştı.

lavrov, abd'li mevkidaşı ile vardıkları anlaşmanın en önemli unsurlarından birinin, suriye topraklarında ılımlı muhalefet ile teröristlerin birbirinden ayrılması olduğunu belirtti.

abd ile mutabık kaldıkları anlaşma belgesindeki diğer önemli bir hususun, suriye'ye insani yardımların ulaştırılması olduğuna değinen lavrov, özellikle halep'in doğusu ve batısına yardım götürülmesinde birleşmiş milletler (bm) ve uluslararası kızılhaç komitesiyle de iş birliği içinde olacaklarını kaydetti.

başta insani yardımlar ve 'terörle' mücadele olmak üzere anlaştıkları adımları 12 eylül'de atmaya başlayacaklarını anlatan lavrov, "en önemli şey, belgede ne yazdığı değildir, pratikte nasıl uygulandığıdır." değerlendirmesinde bulundu.

bu arada, basına kapalı gerçekleşen ve 15 saat süren görüşmeyi takip eden gazeteciler, son 4 saatte basın toplantısının yapıldığı odada bekletilerek dışarı çıkmalarına izin verilmedi.

lavrov, basın toplantısı öncesi gazetecilere pizza ve votka ikram ederken, "pizzalar abd'den, votka ise rusya'dan." ifadesini kullandı.

[Fotoğraf: Reuters]

türkiye: olumlu karşılıyoruz

dışişleri bakanlığı anlaşmayla ilgili olrak "abd ve rusya arasında müzakereleri bir süredir devam eden ve suriye'de kapsamlı bir çatışmasızlık ortamı tesis edilmesine, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine daha kolay eriştirilmesine yönelik düzenlemeler içerdiği açıklanan mutabakatı memnuniyetle karşılıyoruz" açıklamasında bulundu.

açıklamada, kurban bayramı'nın ilk günü itibariyle yürürlüğe girmesi planlanan mutabakatın başarılı biçimde uygulanmasının, başta halep olmak üzere, suriye'nin genelindeki çatışmaların durması ve muhtaç durumdaki insanlara bir an önce yardım ulaştırılması açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan’ın, g-20 zirvesi vesilesiyle çin'de görüştüğü abd başkanı barack obama'ya, hem çin'de hem daha sonra telefonda görüştüğü rusya federasyonu devlet başkanı vladimir putin'e, dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu’nun da yürüttüğü telefon diplomasisiyle söz konusu düzenlemelerin kurban bayramı'na yetiştirilmesi, düzenlemelerin kapsamlı olması ve halep'in tamamına erişim sağlanması yönünde telkinlerde bulunduğu hatırlatılan açıklamada, erdoğan ve çavuşoğlu’nun sürecin yakın takipçisi olduğunun altı çizildi.

türkiye’den halep'e birleşmiş milletler aracılığıyla insani yardım ulaştırılmasına yönelik hazırlıklar yapıldığı bilgisi verilen açıklamada, "türkiye, halep'te ve suriye'nin diğer bölgelerindeki insanların sıkıntılarının azaltılması, çatışmasızlık durumunun etkin biçimde uygulanması ve bu yeni durumun siyasi çözüm doğrultusundaki çabalara da olumlu yansıması yolundaki gayretlerini sürdürecektir." ifadelerine yer verildi.

kaynak: aa, dha, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;