Türk dış politikası

Rusya ve ABD’den Türkiye’ye tepki

Moskova ve Washington, Türkiye’nin Sincar ve Karaçok’a yönelik hava harekâtına tepki gösterdi. Rus Dışişleri harekât için ‘kabul edilemez’ ifadesini kullanırken, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Dorrian, Türkiye’nin kendilerine geç haber verdiğini söyledi.

Arşiv [Fotoğraf: AA]

türk silahlı kuvvetleri’nin pkk’ya yönelik olarak irak’ın şengal (sincar) ve suriye’nin karaçok bölgelerinde 25 nisan’da gerçekleştirdiği hava operasyonuna abd ve rusya’dan tepki geldi.

çarşamba günü açıklama yayımlayan rusya dışişleri bakanlığı, irak ve suriye’deki hava saldırılarını ‘kabul edilemez’ olarak gördüklerini ifade etti. moskova’dan gelen açıklamada, hükümetler arasındaki ilişkilerin temel prensiplerinin ihlâl edildiği iddia edilerek, “bu durumda bütün taraflara sınırlarında kalma çağrısında bulunuyoruz” ifadesi kullanıldı.

abd öncülüğündeki işid karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü albay john dorrian da pentagon’daki telekonferansta, türkiye’nin kendilerine geç haber verdiğini ifade etti. “bize yapılan bildirimin üzerinden bir saat geçmeden saldırılar gerçekleştirildi. bu yeterli bir zaman değil. bu bilgilendirme de işid’e karşı savaşta bir ortaktan ve müttefikten bekleyeceğiniz bir koordinasyon kesinlikle değil” dedi.

abd askerlerinin saldırılan bölgeye 10 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten dorrian, bilgilendirmesinin yetersiz olduğunu türkiye’ye söylediklerini ifade etti.

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, pkk ve örgütün suriye uzantısı pyd'ye yönelik hava harekâtıyla ilgili, "son zamanlarda da bu bölgede operasyon yapacağımızı, bizzat müttefikimiz amerika birleşik devletleri'ne bildirdik ve askerlerini belli bir çizginin ötesine, yani sınırımızdan 20-30 kilometre güneye çekmelerini kendilerine de söyledik. ayrıca bu operasyondan iki saat önce de bu aramızdaki anlaşmanın vurguladığı gibi ya da anlaşma gereği amerika birleşik devletleri ve rusya ile burada operasyon yapacağımızın bilgisini paylaştık" demişti.

yıldırım’dan barzani’ye başsağlığı mesajı

başbakanlık, binali yıldırım’ın 25 nisan akşamı ikby başkanı mesut barzani ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. yıldırım, türk silahlı kuvvetleri’nin pkk’ya yönelik olarak irak’ın şengal (sincar)  bölgesine gerçekleştirdiği hava operasyonu sırasında hayatını kaybeden beş peşmerge için üzüntülerini ve başsağlığı dileklerini ifade etti.

başbakan yıldırım, türkiye ile ikby’nin ‘terörle mücadele’ konusundaki işbirliğini önümüzdeki dönemde de sürdürme yönündeki iradesini vurguladı.

türk silahlı kuvvetleri'ne ait savaş uçakları 25 nisan’ın ilk saatlerinde, irak'ın sincar dağı'ndaki pkk hedeflerinin yanı sıra suriye'nin kuzeydoğusundaki karaçok dağı'ndaki ypg hedeflerini vurmuştu.

genelkurmay başkanlığı, sincar'da 40 pkk'lının, karaçok'ta ise 30 ypg'linin 'etkisiz hale getirildiğini' açıklamıştı.

irak kürdistan bölgesel yönetimi ise sincar'a yönelik harekâtta 5 peşmergenin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

cumhurbaşkanı erdoğan, pkk ve ypg hedeflerine yönelik bombardıman öncesi moskova ve erbil'in yanı sıra washington'un da bilgilendirildiğini söylemişti.

dışişleri'nin abd’ye cevabı

türkiye'nin irak ve suriye'de pkk ve ypg hedeflerini vurmasıyla ilgili konuşan abd dışişleri bakanlığı sözcüsü mark toner, hava harekâtının işid'e karşı koalisyon tarafından onaylanmadığını söylemişti. toner, hava harekâtından dolayı "derin endişe" duyduklarını ve bu endişelerini türk hükümetine ilettiklerini belirtmişti.

toner’e yanıt veren dışişleri sözcüsü hüseyin müftüoğlu, genelkurmay başkanı hulusi akar'ın abd'li ve rus mevkidaşlarını bilgilendirdiğini söylemişti.

ypg'ye destek sorunu

amerika’nın pkk’nın suriye kolu pyd’ye siyasi ve askeri desteği türkiye ile amerika’yı suriye coğrafyasında karşı karşıya getiren en önemli sebep.

abd, türkiye’nin sert tepkisi üzerine bu desteği ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başlamış, bu tarihte sınırlı sayıda arap, süryani ve türkmen gücü de ypg’ye katarak suriye demokratik güçleri’ni (sdg) kurmuştu. sdg'nin omurgasını ve komutasını yine ypg oluşturuyor.

abd dışişleri bakanlığı’ndan marie harf, ekim 2014’te pyd’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, washington yönetimi eylül 2015’te pyd'nin silahlı kanadı ypg'yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

trump yönetiminin de bu konuda obama dönemiyle aynı tutumu sürdürdüğü görülüyor. bu dönemde de amerika ypg’yi silahlandırmaya devam ediyor. obama döneminde pyd/ypg ile irtibatları yürüten özel temsilci brett mcgurk, trump döneminde de görevine devam ediyor.

kaynak: al jazeera, aa, dha ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;