Bilim-Teknoloji

Rusya ve Avrupa Ay'a üs kuracak

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2020'li yıllarda Rusya'nın Ay'da üs kurma projesine ortak olmayı düşünüyor. Rusya ve ESA'nın hedefi, 2030'da Ay'ın karanlık yüzünde kalıcı bir üs kurmak.

Konular: Bilim-Teknoloji
ABD ve Çin'in ardından Rusya ve Avrupa'da Ay'da kalıcı olmak istiyor.
çin ve abd gibi ay'da üs kurmak isteyen rusya, 2020'li yıllarda gerçekleştirmek istediği proje için avrupa ile işbirliği yapacak. esa'nın 2016'da kesin kararını duyuracağı muhtemel işbirliği kapsamında, avrupa rusya'nın ay keşif aracı luna 27 için teknoloji sunacak. 
ay'ın güney kutbundaki aitken havzasına inecek luna 27, gelecekte kurulacak koloniler için kaynak sağlayabilecek bir yer olarak kabul ediliyor. rusya, ay'ın karanlık yüzünde kalan kraterde luna 27 ile inceleme yaparak insanlı görevlerin önünü açmak istiyor. 
bbc'ye luna 27 projesi hakkında yorumda bulunan esa'dan james carpenter, "ay'ın yüzeyi bugüne kadar keşfedilen bölgelere kıyasla çok farklı. aşırı soğuk olması yaşam destek birimleri ve jet yakıtı üretimi için bol miktarda su-buz bulunmasını gerektiriyor" ifadesini kullandı. 
esa'nın luna 27 projesi için lazer destekli iniş sistemi ve gelişmiş kamera teknolojisi sağlaması bekleniyor. luna 27'nin koloni kurulabilecek en iyi bölgeleri saptamasını sağlayacak donanımlar, aynı zamanda 2 metre derinliğe kadar sondaj yapacak keşif aracının numuneleri analiz edeceği bir mini laboratuvar içeriyor. 
rus uzay ajansı roscosmos, esa'nın henüz onaylamadığı proje için destek gerektiğini belirtti. projenin başında yer alan igor mitrofanov, "ay'a gitmek zorundayız. ay, 21'inci yüzyılda kalıcı insan üssü haline gelecek. rusya bu projede yer almak ve uluslararası ortaklarıyla çalışmak istiyor" ifadesini kullandı. 
avrupa sıcak bakıyor 
esa'nın temmuz ayında göreve gelen yeni başkanı johann-dietrich woerner'in ay'da üs kurulmasını istediği ve rusya'nın 2030'larda kalıcı koloni inşa edilmesini öngören planını incelediği belirtildi. 
esa avrupa uzay araştırma ve teknoloji merkezi'nden (estec) berengere houdou da 'ay'a avrupalıları göndermeyi istediklerini ve bu amaç için uluslararası işbirliğine sıcak baktıklarını' söyledi. 
mitrofanov, çeşitli minerallarin ve kaynakların incelenerek işlenmesini gerektiren ay üssü projesinin, mars yolculuğu için deneme görevi üstleneceği de belirtti. 
kaynak: rt, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;