Mısır'da darbe dönemi

Rusya ve Mısır 3 milyar dolara imza attı

Rusya’nın Vedomosti gazetesine göre Mısır ile Rusya arasında 3 milyar dolarlık silah ve mühimmat alımı ile ilgili ön anlaşma imzalandı. Ödemeleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yapacak.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Mısır ile Rus heyetleri arasında silah anlaşması yapıldı. [AA]

vedomosti gazetesinin rusya savunma bakanlığı kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre mısır rusya’dan mig-29m/m2 tipi fulcrum savaş uçakları, hava savunma sistemleri, mi35 helikopterler, gemi savarlar, hafif ve ağır silahlar ile mühimmat alacak. anlaşma karşılığında rusya'ya ödemeleri suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri yapacak. 

gazeteye göre, anlaşma ilk kez kasım 2013’te mısır’ı ziyaret eden rusya dışişleri bakanı lavrov ile savunma bakanı şoygu tarafından dile getirilmiş, anlaşmanın 2 milyar dolar değerinde olacağı belirtilmişti.

perşembe günü moskova’yı ziyaret eden mısır'daki darbenin lideri savunma bakanı abdülfettah sisi ile dışişleri bakanı nebil fehmi rusya devlet başkanı vladimir putin, dışişleri bakanı sergey lavrov ve savunma bakanı şoygu ile bir araya gelmişti.

vedomosti 3 milyar dolarlık anlaşmanın bu ziyaret sırasında imzalandığını yazdı. 

abd'den tepki

putin darbeden sonra ilk yurtdışı ziyaretini rusya'ya yapan mısır savunma bakanı abdulfettah sisi'ye cumhurbaşkanlığı adaylığında desteğini açıklamış, washington yönetimi buna tepki göstermişti. 

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü mary harf, mısır-rusya yakınlaşması ile ilgili olarak da bu ziyaretin iki ülkenin ortak çıkarlarına bir etkisinin olmayacağını, abd’nin mısır’a ekonomik ve askeri yardım alanında yardım eden tek ülke olduğunu belirtmişti.

abd ve mısır ilişkilerinde 3 temmuz 2013’te seçilmiş cumhurbaşkanı muhammed mursi’yi deviren askeri darbeden sonra durgunluk yaşanıyor.

washington, 10 ekim 2013’te kahire’ye yapılan yardımların bir kısmını dondurduğunu açıkladı. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;