Ukrayna

Rusya ve Ukrayna gaz satışında anlaştı

AB'nin arabuluculuğunda sürdürülen doğalgaz müzakerelerinde anlaşma sağlandı. Rusya, 3,1 milyar dolarlık gaz faturasını ödemeyen Ukrayna'ya aylardır askıda tuttuğu doğalgaz satışını tekrar başlatacak.

Anlaşmayı Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Avrupa Enerji Komiseri Günther Oettinger ve Ukrayna'nın Enerji Bakanı Yuri Prodan imzaladı.

rusya ve ukrayna, ab'nin arabuluculuğunda sürdürdükleri doğalgaz müzakerelerinde anlaşma sağladı. moskova yönetimi, 3,1 milyar dolarlık gaz faturasını ödemeyen ukrayna'ya aylardır askıda tuttuğu gaz satışını tekrar başlatacak.

rusya enerji bakanı alexander novak, ukrayna'nın enerji bakanı yuri prodan ve ab komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi günther öttinger ile gazprom ve naftogaz yöneticilerinin imzaladıkları iki ayrı anlaşma mart 2015 sonuna kadarki süreyi kapsıyor.

anlaşma kapsamında geçmiş borçlar için ukrayna 1,45 milyar doları hemen ve 1,65 milyar doları yıl sonunda rusya'ya ödeyecek. 

tarafların daha önce bin metreküpü 385 dolar olarak ilan ettiği ve bu kış geçerli olacak tarifede ukrayna lehine değişiklik yapıldı. kiev yönetimi bin metreküp gaza 2014 sonuna kadar 378 ve 2015'in ilk çeyreğinde 365 dolar ödeyecek. ukrayna ön ödeme yaparak alacağı doğalgaz miktarını kesinleştirmiş olacak. 

ab enerji komiseri öttinger, varılan anlaşmanın ab için bu kış için arz güvenliği garantisi anlamına geldiğini, rusya ve ukrayna arasında ilişkilerin de ilk yumuşama belirtisi olabileceğini belirtti.

ab komisyonu başkanı jose manuel barroso da artık avrupalıların bu kış soğukta kalmaları için bir neden bulunmadığını ifade etti.

türkiye nefes aldı

anlaşma ile türkiye’nin batı hattından yaptığı alımlarda doğalgaz kesinti riski de ortadan kalkmış oldu. enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, ukrayna ile rusya arasındaki kriz nedeniyle doğalgaz temininde sorun yaşanabileceğini söylemişti. yıldız, “doğalgaz tedarikinde sorun yaşama ihtimalimiz var. avrupa, rusya ve ukrayna’nın yaptığı toplantılarda birtakım ilerlemeler elde edildi. ancak sayın putin açıklamasında böyle bir ihtimal olduğunu söyledi. bizim enerji kaynağımızın yüzde 12,5’ini ukrayna hattı oluşturuyor. bu çok ciddi bir miktar” ifadelerini kullanmıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;