Türkiye - Rusya ilişkileri

Rusya: Vize kolaylığı getirmeye hazırız

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meşkov, “Şu an Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler kompleksi giderek normalleşiyor. Rusya’nın Hizmet Pasaportu sahipleri ve başta Rusya ile çalışan iş adamları olmak üzere büyük şirketler için vize kolaylıklarını getirmeye hazır olduğunu bir daha dile getirdik" dedi.

[Fotoğraf: DHA]

rusya dışişleri bakan yardımcısı aleksey meşkov, rus haber ajansı interfax’a yaptığı açıklamada 3 mayıs’ta gerçekleştireceği rusya ziyareti hakkında konuştu ve şu açıklamayı yaptı:

"şu an rusya ile türkiye arasındaki ilişkiler kompleksi giderek normalleşiyor. geçtiğimiz günlerde iki ülkenin başbakan yardımcıları türk tarafının tarım alanında uyguladığı kısıtlamalar dahil bir sürü ekonomik sorunların ele alındığı çok yapıcı bir görüşme gerçekleştirdi. dışişleri bakanlıklarına gelince vize konusu görüşüldü. rusya’nın hizmet pasaportu sahipleri ve başta rusya ile çalışan iş adamları olmak üzere büyük şirketler için vize kolaylıklarını getirmeye hazır olduğunu bir daha dile getirdik. kamyon şoförleri için vize kolaylıklarının sağlanması da önemli bir konu. sivil uçak elemanlarına sağlanacak vize kolaylıkları konusundaki görüşmeler son aşamada bulunuyor. böylelikle rus konsoloslukları türk ortakları ile çalışmaya hazır. şüphesiz ki bu süreçler türk tarafının ikili ilişkilerin kompleksini geliştirmeye hazır olmasına bağlıdır"

iki ülke arasındaki uçak krizinin ardından taraflar birbirine karşı uyguladığı ekonomik yaptırımları azaltacağını duyurmuştu. ancak rusya, türkiye'den aldığı birçok üründe yaptırımları henüz kaldırmadı. türkiye bunun üzerine rusya'nın türkiye'ye sattığı buğdaya vergi uygulamaya başladı.

türkiye 15 mart'tan itibaren buğday başta olmak üzere bazı tahıl ürünlerinde sevkiyat koşullarını değiştirerek, rusya'yı vergisiz sevkiyat yapma hakkına sahip ülkeler listesinden çıkardı. böylece rus ihracatçılar buğdayı türk piyasasına % 130'luk vergiyle göndermeye başladı.

rusya başbakan yardımcısı arkadiy dvorkoviç, krasnoyarsk ekonomi forumu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, "tahıl ürünlerine getirilen kısıtlamaların kaldırılma konusu bizim için koşulsuz önem taşıyor. bu olmadan bizim tarafımızdan hiçbir adım atılmayacak. tahıl yasağı kaldırılmadan bizim yaptırımları kaldırma şansımız dahi yok. eğer tahıla izin verilirse işte o zaman bizim anlaşmaya hazır olduğumuz eylemler mevcut" demişti.

kaynak: dha, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;