Suriye'de iç savaş

Rusya: Vurmaya devam edeceğiz

Putin'in 'geri çekilme' açıklaması ve Hmeymim üssünde konuşlu savaş uçaklarından ilk grubun çekildiği haberlerinin ardından Rusya'dan "Suriye'deki 'terörist grupları vurmaya devam edeceğiz" açıklaması geldi.

rusya devlet başkanı vladimir putin'in suriye'den çekilme açıklaması ve rus savunma bakanlığı'nın "hmeymim hava üssü'nden ilk grup uçağın ayrıldığı" yönündeki duyurusunun ardından, yine rus savunma bakanlığı'ndan şaşırtan bir açıklama geldi. savunma bakan yardımcısı nikolay pankov, "rus hava kuvvetleri, işid ve diğer terörist hedefleri vurmaya devam edeceğiz" dedi.

rusya devlet başkanı vladimir putin'in sürpriz geri çekilme kararını açıklamasının ardından, rusya savunma bakanlığı salı günü hmeymim hava üsssü'nden ilk grup uçağın geri dönüş için yola çıktığını duyurmuştu.

dönen grupta sukhoi-34 tipi bombardıman uçakları bulunuyor. tupolev-154 tipi yolcu uçağı ve ilyushin-76 tipi askeri personel taşıma uçağı da, mühendisler ve askeri kargo ile birlikte savaş uçaklarına eşlik ediyor. 

rusya devlet başkanı vladimir putin, pazartesi günü sürpriz bir kararla suriye'deki askeri müdahalelerinin amaçlarına büyük ölçüde ulaştığını belirterek, rus askeri güçlerinin salı gününden itibaren suriye'den çekilmeye başlayacağını duyurdu.

putin, rusya'nın askeri müdahalesinin barış görüşmeleri için gerekli koşulları oluşturduğunu da ifade etti. ancak moskova'dan çekilmenin ne kadar sürede tamamlanacağı ile ilgili bir bilgi gelmedi.

s-400'ler kalıyor

rusya'nın tartus'taki donanma üssü ve lazkiye'deki hmeymim hava üssü faaliyete devam edecek. kremlin adına konuşan serye ivanov, hmeymim ve tartus'taki üslerin korunması için s-400 tipi karadan havayı vuran füzelerin geri çekilmeyeceğini açıkladı.

'olumlu etki yaratır'

suriyeli muhalifler adına konuşan yüksek müzakere heyeti'nin sözcüsü salim muslat, "çekilmenin uygulanmasında ciddiyet varsa, görüşmelere olumlu bir etki yaratır. bu ciddi bir adımsa, rejim üzerinde büyük baskı oluşturacak bir faktör olur, zira rus desteği rejimin ömrünü uzattı. bunun sonucunda olaylar ciddi biçimde değişecektir" dedi.

mistura’dan rusya kararı yorumu

bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura rusya'nın kararını ‘önemli bir gelişme’ olarak niteledi ve şu ifadeleri kullandı:

"suriyeli tarafların arasındaki müzakerelerin ilk gününde rusya devleti başkanı putin tarafından yapılan bu açıklama çok önemli bir gelişme. cenevre’de suriye krizine bir çözüm ve barışçıl siyasi geçişi bulma iddiasıyla başlatılan müzakerelere olumlu yansımasını umuyorum."

iran: ateşkes yolunda olumlu bir adım

iran dışişleri bakanı cevad zarif de, ‘ateşkes için olumlu bir adım’ diye konuştu. avustralya'nın başkenti canberra’da mevkidaşı julie bishop ile yaptığı görüşmeden sonra konuşan zarif,  "suriye’de kısmi bir ateşkes iyi bir haber. rusya’nın güçlerini çekme kararı, ateşkesi sürdürmek için orada askeri bir güce ihtiyaç görmediklerini gösteriyor. bu belli başına olumlu bir gösterge olabilir. bekleyip görmek gerek" değerlendirmesinde bulundu.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;