Rusya

Rusya'da öldürülen muhalif Nemtsov için gösteri

Rusya'da binlerce kişi, cuma günü öldürülen muhalif Boris Nemtsov için toplandı. Başta Moskova olmak üzere bazı kentlerde buluşan muhalifler cinayetten Putin'i sorumlu tutuyor.

Konular: Rusya, Ukrayna
Moskova'da bir gösterici elinde Putin ve Nemtsov'un fotoğrafını taşıyor. Putin, fotoğrafının üzerindeki "sen" yazısıyla cinayetin sorumlusu görülüyor. [Fotoğraf: Reuters]

ukrayna'daki savaşa tepki için gösteriye hazırlanırken cuma günü suikasta uğrayan rus muhalif lider boris nemtsov'un öldürülmesi kremlin yakınlarında protesto edildi. nemtsov'un fotoğraflarını taşıyan göstericiler cinayetin aydınlatılmasını istedi.

ayrıca st. petersburg, aşağı novgorod ve kazan'da da gösteriler oldu.

rusya devlet başkanı vladimir putin karşıtları, muhalif liderin öldürülmesinden putin'i sorumlu tutuyor.

"provokasyon" açıklaması

ukrayna'daki savaşa karşı çıktığı için öldürülebileceğini söyleyen muhalif lider boris nemtsov'a, cuma gecesi başkent moskova’da silahlı suikast düzenlenmişti.

putin’in sözcüsü dimitri peskov, cinayetin bir kiralık katil tarafından işlendiği yönünde izler bulunduğunu söyleyerek, putin’in cinayeti kınadığını belirtmişti. peskov, cinayetin bir provokasyon olabileceğini ifade etmişti.

ukrayna devlet başkanı petro poroşenko, nemtsov’u, 'ukrayna ile rusya arasındaki köprü' olarak nitelendirerek, "katiller bunu yok etti. bence bu kaza değil" demişti.

'putin ölümümü isteyebilir'
nemtsov, ukrayna’daki çatışmalardaki tutumu nedeniyle karşı geldiği putin’in kendisinin ölümünü isteyebileceğinden endişelendiğini söylemişti.

aşağı novgorod kentinde valilik yaparak siyasi kariyerine başlayan nemtsov, 1990’lı yılların sonunda boris yeltsin’in devlet başkanlığı sırasında başbakan yardımcısı olmuştu.

nemtsov, 2003’te parlamentodan ayrıldıktan sonra pek çok muhalif oluşumu kurdu ve onlara liderlik yaptı. boris nemtsov, 2011-2012 kışında putin’e karşı düzenlenen büyük protesto gösterilerinin önemli liderlerindendi.

kaynak: reuters, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;