Ekonomi

‘Rusya’dan da AB’den de vazgeçmeyiz’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Güney Akım’la ilgili tartışmalara ilişkin, Türkiye’nin petrol ve doğalgazda gerginliğin tarafı olmayacağını, coğrafi avantajlarını kullanacağını söyledi.

Konular: Piyasalar

enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, "türkiye ne ab üyesi ülke olma ile alakalı girdiği serüvenden vazgeçer ne de rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçer" dedi.

bakan yıldız, türk sanayicileri ve işadamları derneği (tüsiad) ve sabancı üniversitesi enerji ve iklim merkezi (iicec) tarafından gerçekleştirilecek "world energy outlook 2014" raporu'nun türkiye tanıtımındaki konuşmasında, enerji sektörünün özel sektörle beraber büyüyeceğine işaret ederek, bu kapsamda özel sektörden gelen talepleri varsa kaygı ve endişeleri değerlendireceklerini söyledi.

türkiye taraf değil

yıldız, son günlerde gündemde olan güney akım’la ilgili şunları söyledi:

"en son sayın putin'in ziyaretiyle birlikte türkiye'nin de içine alındığı bir tartışma platformu oluşturuldu. 'türkiye acaba ab'yi mi, yoksa rusya'yı mı tercih edecek?' diye. güney akım projesinin ortağı ve tarafı olan türkiye değildir. dikkatlerden kaçan ya da bilerek kaçırılan bir gerçek var, güney akım projesinin ortakları kimler? eğer bu bir suçsa, ki bize göre suç değil, bu suça iştirak edenler kimlerdir? her zaman savunduğumuz gibi, güney akım, ab üyesi ülkelerin orta ve uzun vadede doğalgazla alakalı probleminin çözümü olması açısından önemli projelerden biridir. ne kadar verimlidir, değildir bunu tartışacak olan da yine tarafı olmayan türkiye değildir. güney akım'ın ortakları 3 tane ab üyesi ülkenin firmalarıdır.

ama bize bırakılan algı, 'acaba türkiye güney akım tarafına geçtiği zaman ab dengeleri bozulacak mı' sorusudur. algı ile gerçeği bir araya getirmemiz ve buluşturmamız lazım. bu projenin yapılıp yapılamayacağı daha önceden de konuşuluyordu ama sayın putin türkiye ziyaretinde, aslında birçoğumuzun sürpriz olarak gördüğü şekilde, 'bundan sonra güney akım kapandı, belki türk akımı'ndan bahsedebiliriz, bulgaristan üzerinden avrupa'ya gaz satışı bundan sonra geride kaldı' dedi. türkiye ne ab üyesi ülke olma ile alakalı girdiği serüvenden vazgeçer ne de rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçer."

türkiye’nin coğrafi avantajı

taner yıldız, rusya'nın türkiye için, türkiye'nin de rusya için önemli olduğuna dikkati çekerek, bu ülkeyle yapılan anlaşmanın bir iyi niyet anlaşması olduğunu, herhangi bir hukuki bağlayıcılığı bulunmamakla birlikte, botaş ve gazprom'un görevlendirildiğini, üzerinde çalışacakları, ve türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları hangi ölçüde kullanabileceğinin değerlendirilip tartışılacağını aktardı.

"bizim herhangi bir projeyi, ülkeyi tercih etmemiz, diğerinden vazgeçeceğimiz anlamına gelmez" diyen yıldız, bundan 2 ay abd ile imzalanan iyi niyet anlaşmasını anımsatarak, "bu kadar tartışıldığına şahit olmadık. türkiye özellikle gelişen ekonomisi, büyüyen siyaseti ve ilerleyen yapısı ile birlikte bütün projeleri kucaklayabilecek ve bunların her birisini yönetebilecek kabiliyete sahiptir" diye konuştu.

kaynak:aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;