Ukrayna

Rusya'ya yaptırımlara şartlı onay

AB, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırım paketini onayladı ancak ek süre verdi. Doğu Ukrayna'da ateşkes devam eder ve Rus birlikler bölgeden çekilirse yaptırımlar uygulanmayacak.

Konular: Ukrayna
Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, iç savaşa ateşkes arasının verildiği Doğu Ukrayna'yı ziyaret etti. [Fotoğraf: Reuters]

avrupa konseyi, rusya'ya yaptırım paketinin genişletilmesi için karar aldıklarını duyurdu. ancak rus enerji şirketleri ve bankacılık sektörünü kapsayan ek yaptırımların uygulamaya konulması için rusya'ya birkaç gün süre verildi. kararın resmi gazete'de yayımlanarak devreye girmesi için beklenecek. kiev yönetimi ve rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında doğu ukrayna'da imzalanan ateşkesin kalıcı olması ve rus birliklerinin bölgeden çekilmesi halinde yeni yaptırımlar tamamen ya da kısmen gözden geçirilecek.

genişletilen yeni yaptırım listesinde rusya'nın dev enerji şirketleri rosneft, transneft ve gazpromneft'in ab ülkelerinden kredi kullanımına sınırlama getiriliyor. 24 kişiye daha seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulmasına da kararlar arasında. 

ab ve abd, ukrayna krizi nedeniyle daha önce de rusya'ya yönelik yaptırımlar uygulamıştı. rusya yeni yaptırımların uygulanması halinde buna karşılık vereceklerini söylemişti. rusya başbakanı dmitri medvedev, ab ek yaptırım uygularsa rusya'nın hava sahasını batılı ülkelerin uçuşlarına kapatabileceği uyarısını yapmıştı. bunun avrupalı havayolu şirketleri açısından iflaslara yol açabileceğini söylemişti.

nisan ayından bu yana 2 binden fazla kişinin öldüğü ukrayna'da, hükümet ile ülkenin doğusundaki rus yanlısı ayrılıkçılar arasındaki ateşkes karşılıklı ihlâl iddialarına rağmen sürüyor.

ukrayna cumhurbaşkanı petro poroşenko, iç savaşa ateşkes arasının verildiği doğuyu ziyaretinde ayrılıkçıların şimdiye kadar bin 200 ukraynalı esiri kendilerine teslim ettiğini açıklamıştı.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;