Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu
Saatin belgesi raporda
Eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan, işadamı Rıza Sarraf’ın aldığı iddia edilen saatin bedelini Sarraf’a nakit olarak ve elden ödediğini söylemişti. Bir otel kağıdına Rıza Sarraf’ın el yazısıyla yazdığı notta “Saat bedeli olan 240 bin euroyu M. Zafer Çağlayan’dan teslim aldım” yazıyor. Bu not Meclis Soruşturma Komisyonu raporu eklerinde de yer alıyor.

meclis genel kurulu’nda dört eski bakan hakkında yapılacak yüce divan oylaması öncesinde meclis soruşturma komisyonu raporuna ilişkin tartışmalar sürüyor. raporda yer alan bir not eski ekonomi bakanı zafer çağlayan’a aldığı iddia edilen saate ilişkin tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. meclis’in internet sitesinden de yayınlanan ve raporun ekler bölümünde yer alan bu notun bir otel kağıdı olduğu ortaya çıktı. bu belgede sarraf kendi el yazısıyla "saat bedeli olan 240.000 euro’yu m. zafer çağlayan’dan teslim aldım” diyor ve belgede sarraf’ın imzası da yer alıyor.
"çağlayan makamdan ayrılamadığı için saati sarraf aldı"
zafer çağlayan avukatları aracılığıyla meclis soruşturma komisyonu’na 15 aralık 2014’te gönderdiği ve soruşturma komisyonu raporuna da giren yazılı savunmasında tartışma yaratan saati, isviçre’ye iş yoğunluğu nedeniyle gidemediği için işadamı sarraf’a aldırdığını söyledi:
“müvekkilim söz konusu saati satın almak üzere isviçre’deki firmanın yetkilisi ile yaptığı telefon görüşmesinde bahse konu saati almak istediğini bildirmiştir. firma yetkilisi de saatin satış bedelinden yüzde 3 iskonto yapabileceklerini, ayrıca yabancı olması nedeniyle yüzde 8 vergi iadesi hakkı olduğunu ifade etmiştir. bu suretle saati 300.000 chf (isviçre frangı) verebileceklerini belirtmiş, ancak bu yüzde 8 oranındaki vergi iadesinin alınabilmesi için de faturanın müvekkilim adına düzenlenmesi ve bu sebeple müvekkilimin bizzat cenevre’ye gelerek teslim alması gerektiğini iletmiştir. açıklanan durum üzerine müvekkilim bir bakan olarak özel bir iş için makamdan ayrılmayı uygun görmediğinden cenevre’ye gidemeyeceğini ve saati şimdilik almaktan vazgeçtiğini söylemiştir. istanbul’da ihracatçılar ve işadamları ile yapılan bir toplantı sonrası sohbet esnasında bir vesileyle saat konusu gündeme gelmiş, orada bulunanlar arasında yer alan rıza sarraf bu saati bir elemanı vasıtasıyla getirebileceğini bildirmiştir. bu konuşma üzerine faturası murat yılmaz, sertifikası ise müvekkilim adına düzenlenen saat 25.09. 2013 tarihinde getirilmiştir."
"ticari bir iş olmamaması nedeniyle başka bir belge düzenlenemedi"
çağlayan komisyona gönderdiği yazılı savunmasında saatle ilgili sarraf’ın el yazısı ile düzenlediği belge ile ilgili şu ifadeleri de kullanmıştı:
“müvekkilim saatin bedeli 300.000 chf’nin karşılığı 240.000 euro'yu 30.10.2013 tarihinde istanbul’da rıza sarraf’ın kendisine nakden ödemiştir. işin ticari bir iş olmaması ve başkaca bir belge düzenleme imkânı bulunmaması karşısında da rıza sarraf’ın kendi el yazısı ile tanzim ettiği 30.10.2013 tarihli ödeme belgesini almıştır.”
kaynak: al jazeera
Yorumlar