2014 Yerel seçim

Sadece yerel seçim değil

30 Mart 2014’teki yerel seçim, AK Parti ile Gülen Cemaati arasındaki kavgayla, ‘genel seçim' havasına büründü. 30 Mart, Türkiye’yi bekleyen üçlü seçim maratonunda da ilk gösterge olacak.

İÜ'de dün 3 bin 2 öğretim üyesinin katılımı ile rektörlük seçimleri yapıldı.
seçmen, 30 mart 2014’te, 5 yıllığına yaşadığı yeri yönetecek belediye başkanlarını  belirleyecek. yerel  seçimin uygulamadaki anlamı böyle. bugüne kadar da türkiye’de yerel  seçim, genel seçimden farklı sonuçlar doğurdu.
 
önceki seçimlerde aday ve hizmet partiden öndeydi
seçim araştırmacıları, yerel seçimi adaya göre tercihlerin değişebildiği, alınan hizmetten memnuniyetin öne çıktığı, parti faktörünün genel seçime göre ikinci plana konabildiği seçimler olarak görmek gerektiğini dile getiriyor.
 
adı yerel, sonuçları genel  
ama bu kez yerel seçimin genel seçim havasında geçmesi bekleniyor. bunda en büyük etken, 17 aralık 2013’teki gözaltılarla gündeme yerleşen yolsuzluk ve rüşvet soruşturması. 
 
iktidar partisinden 3 bakanın koltuklarını kaybetmesiyle sonuçlanan soruşturmada gözaltılar ve tutuklamalar, seçime 3 buçuk ay kala başladı. soruşturmada, iki bakanın oğlu tutuklandı. başbakan’ın yakın çevresine, bakanlara, ak partili belediye başkanlarına, hükümete yakın iş adamlarına rüşvet ve yolsuzluk suçlamaları var. 
 
hükümet-cemaat gerilimi
iktidar partisi soruşturmadan, bir süredir gerilim yaşadığı fethullah gülen cemaati’ni sorumlu tutuyor. kavganın ‘futbolda şike davası’ndan, 7 şubat 2012’de mit müsteşarı hakan fidan ve bazı mit mensuplarının ‘pkk’yla işbirliği’ suçlamasıyla ifadeye çağrılmasına kadar uzun bir geçmişi var. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen.
gerilimden kavgaya
ama çekişmenin kavgaya dönüştüğü yer, hükümetin, gülen cemaati için büyük önemdeki dershaneleri kapatma planı oldu. bu kavgada başbakan açıkça cemaat'i hedef alan açıklamalar yaptı. kardeşlik hukuku yerini fitne ve nifak tartışmalarına bıraktı. 17 aralık’taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ise, kavgayı savaşa çevirdi, hükümet “paralel devlet” olarak nitelediği oluşumu devletten temizlemek için karşı operasyona girişti.  
 
başbakan, hükümetten ve partisinden isimlerin yolsuzluk ve rüşvetle suçlandığı soruşturma dosyalarını, “kumpas” olarak niteledi. adını vermeden arkasında fethullah gülen cemaati’nin olduğunu ifade etti. 
 
ak parti'nin "istiklâl mücadelesi"
bugüne kadar girdiği tüm seçimlerden oyunu yükselterek çıkan erdoğan, 30 mart 2014’teki seçimi de, kavganın dönüm noktasına oturttu.  17 aralık operasyonunu değerlendirirken söylediği “bu süreç, yeni türkiye’nin istiklâl mücadelesi sürecidir" cümlesi de, seçim yarışının çok sert geçeceğinin göstergesi olarak yorumlandı. 
 
üç kritik seçimin ilki
şimdi türkiye, böyle bir ortamda, ‘yolsuzlukla ve rüşvet iddiaları, paralel devlet, devlet içinde devlet olma gayretindeki çeteler’ tartışmalarının eşliğinde, yerel yöneticilerini seçecek. ama bu kez sandık, türkiye genelini ilgilendiren bir sonuç çıkaracak. 
sonuç, 2014 ağustosunda planlanan cumhurbaşkanlığı seçimi ve 2015 haziranındaki genel seçimler için de bir gösterge niteliğinde olacak. 
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;