Fransa

'Saldırgan El Kaide ile irtibatlı'

Paris’te mizah dergisi Charlie Hebdo’ya saldıran kardeşlerden birinin, El Kaide'nin öldürülen liderlerinden Enver Evlaki ile Yemen’de görüştüğü ortaya çıktı.

Konular: Fransa, Yemen, El Kaide, Avrupa
Charlie Hebdo saldırısının zanlıları Şerif (solda) ve Said (sağda) Kouachi [Fotoğraf:AP]

yemen istihbarat kaynaklarının reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre charlie hebdo dergisine saldıran kardeşlerden said kouachi, öldürülen el kaide liderlerinden enver evlaki ile 2000’li yıllarda yemen’de görüştü.

bu durum, çarşamba günü 12 kişiyi öldüren saldırganların el kaide örgütü ile irtibatları olduğu ve bu eylemi örgütün talimatı ile yapmış olabilecekleri ihtimalini güçlendirdi. istihbarat kaynağı, “onun el kaide’den eğitim alıp almadığını doğrulayamıyoruz ama evlaki ile görüştüğü bilgisine sahibiz” dedi.

abd istihbarat kaynakları ise said ve şerif kouachi kardeşlerin daha önce de kendilerinin terörist listesinde olduğunu söyledi. irak şam islam devleti’nin (işid) radyosu, charlie hebdo’ya saldıranlar için ‘kahramanlar’ ifadesini kullandı. el kaide’yle bağlantılı eş şebab örgütü de saldırıyı ‘kahramanca’ bir hareket olarak nitelendirdi.

Enver Evlaki 2011 yılında öldürüldü.

hava saldırısında öldürülmüştü

abd doğumlu olan ve iyi derecede ingilizce bilen evlaki, örgütün mesajlarının militanlara ulaşmasına aktif rol almış ve el kaide’nin arap yarım adasındaki örgütlenmesinde üst düzey görev almıştı. evlaki 2011 yılında abd’nin yemen’de gerçekleştirdiği hava saldırısında öldürülmüştü. el kaide halen yemen ordusu ile alan hakimiyeti için çarpışmaya devam ediyor.

kaynak: reuters ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;