IŞİD

'Saldırganlar mültecilerin kaçtığı kişiler'

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Paris'teki saldırılar sonra G-20 liderlerinin IŞİD'le mücadeleye odaklanması gerektiğini söyledi. AB'nin mülteci politikasını gözden geçirmesine gerek olmadığını vurgulayan Juncker, "Saldırının sebebi Avrupa modeli değil. Saldırıları yapanlar tam da bu mültecilerin kaçtığı kişiler" diye konuştu.

[Fotoğraf:AA]

avrupa konseyi başkanı donald tusk, paris'teki terör saldırılarının ılımlı suriye muhalefeti tarafından yapılmadığını vurgulayarak, "işid üstlendi bu saldırıları. g20'de tüm liderlere tüm eylemlerinde işid'e odaklanmalarını söyleyeceğim" dedi.

tusk ve avrupa komisyonu başkanı jean-claude juncker, türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen g20 liderler zirvesi kapsamında basın toplantısı düzenledi.

tusk, paris'teki saldırı dolayısıyla fransa'nın eyleme geçilmesini beklediğini ifade ederek, "bizlerin de g20 liderleri olarak terörle mücadelemizde tam kararlılıkla ilerlediğimiz mesajını vermemiz gerekiyor. bizler için terör finansmanının daha iyi ele alınacağı bir platform daha yoktur" dedi.

terörü finanse eden ülkeler konusunda bilgi alışverişi yapılması ihtiyacına dikkati çeken tusk, "terörle mücadele, sadece finansal kaynakların kurutulmasıyla olmaz ancak bunun da yapılması çok önemli" dedi.

tusk, "bir şeyin altının çizilmesi gerekiyor. bu saldırıları, ılımlı suriye muhalefeti yapmadı. işid üstlendi bu saldırıları. g20'de tüm liderlere tüm eylemlerinde işid'e odaklanmalarını söyleyeceğim" ifadesini kullandı.

zirvede 'diktatör rejim' nedeniyle evlerinden kaçan insanların ele alınması gerektiğine işaret eden tusk, "küresel bir çözümle gelmemiz gerekiyor. g20 liderlerine birbiriyle uyumlu koordineli cevap mekanizması geliştirmelerini önereceğiz. sadece avrupa değil, uluslararası topluma da daha fazlasını yapmasını önereceğiz" diye konuştu.

"mülteci politikasını gözden geçirmek gereksiz"

juncker de paris'teki terör saldırılarının sadece paris'e karşı değil, tüm evrensel değerlere karşı yapıldığını söyledi.

olayın "avrupa'nın sınırları çok açık olan bir kıta olmasından, cömert olmasından ya da mültecilerin varlığından" kaynaklandığına ilişkin açıklamalar duyduğunu dile getiren juncker, "ben kesinlikle buna inanmıyorum. saldırının sebebi avrupa modeli değil. saldırıları yapanlar tam da bu mültecilerin kaçtığı kişiler. genel anlamda ab politikasını, mülteci politikasını kesinlikle gözden geçirmeye gerek yok" ifadelerini kullandı.

juncker, sığınmacı sorununun küresel düzeyde çözüm gerektirdiği, g20 liderler zirvesi'nde ele alınacak başlıca konulardan biri olduğunu kaydetti.

zirve boyunca ele alınacak diğer konuların vergi politikaları ve iklim değişikliği olduğunu belirten juncker, "iklim değişikliği konusunda burada alınacak kararın, paris'teki cop21 zirvesi'ne yansıması gerekiyor. paris iklim değişikliği toplantısında alınacak karar hepimiz için bağlayıcı olmalıdır" diye konuştu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;