Kobani

Salih Müslim: IŞİD'e karşı savaşmak isteyen herkese kapımız açık

PYD lideri Salih Müslim, Özgür Suriye Ordusu ile Kobani'de IŞİD'e karşı savaşmaları konusundaki görüşmelerinin sürdüğünü söyledi. Müslim, "IŞİD'e karşı savaşmak isteyen herkese kapımız açık" dedi.

Konular: Kobani, Ortadoğu, IŞİD

al jazeera arapça kanalına konuşan pyd lideri salih müslim, kobani'ye işid ile savaşmaya gitmesi beklenen öso üyeleriyle ilgili olarak, "erdoğan'ın öso ile alakalı söylediğiyle ilgili, evet onlarla iletişim halindeyiz şu an. fakat sayı söylendiği gibi bin 300 değil. bununla ilgili görüşmelerimiz sürüyor" dedi.  müslim, "işid ile savaşmaya hazır olan herkese kapımız açıktır" dedi.

"bizim daha önce öso ile yaptığımız anlaşmalar var" diyen müslim, şu an kobani'de öso'ya bağlı bazı grupların işid'e karşı savaştığını ve bu gruplarla sürekli koordinasyon halinde olduklarını belirtti.

ypg liderleriyle, öso komutanı abdülcabber akidi arasında görüşmeler olduğunu söyleyen müslim, "onlar da birlikte şu an kobani'de veya çevresindeki bölgelerde ihtiyaçları ve desteğin nasıl olacağını inceliyorlar" dedi.

sunucunun, "madem şu an kobani'de öso'ya bağlı başka grupların sorun olmadan savaştığını söylüyorsunuz, peki neden akidi'nin başında olacak güç ile ilgili bu sefer bu şekilde oyalama tavırları izliyorsunuz?" sorusuna, salih müslim şöyle yanıt verdi:

"hayır, oyalama tavırları falan yok. sadece ihtiyaç ve duruma göre bir şey yapmaya çalışıyoruz. bizim her zaman kobani'de işid'e karşı yanımızda savaşmak isteyen; demokrasi, özgür yaşam ve demokratik bir suriye'ye inanan ve bize bu şekilde destek vermek isteyen herkese kapımız açıktır."

cumhurbaşkanı erdoğan'ın açıklaması

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'a, estonya ziyareti sırasında estonya cumhurbaşkanı toomas hendrik ilves ile düzenlediği ortak basın toplantısında özgür suriye ordusu'nun 1300 kadar savaşçısını kobani'de işid ile çatışan pyd'ye destek için göndereceği yönündeki açıklaması hatırlatıldı. erdoğan bu konudaki soruları yanıtlarken, öso'nun bu teklifinin pyd tarafından kabul edildiği yönünde konuştu ve sayılar verdi. irak kürt yönetiminin göndereceği peşmerge sayısının da azaldığını açıklayan erdoğan'ın sözleri şöyle:

"bildiğiniz gibi, daha önce ifade ettiğim gibi biz sayın obama'ya burada tercih edilmesi gereken birinci derecede öso olabilir, ikinci derecede de peşmergeler olabilir demiştik. nitekim 200 kadar peşmergenin gönderileceği açıklandı. az önce aldığım bilgiye göre, peşmergelerin sayısı 150'ye indirildi. dün suriye ordusundan ise 1300 kişiyi şu anda pyd kabul ettiğini ifade etmiş ve konuyla ilgili olarak da şu anda ilgili birimlerimiz bu geçiş güzergahının nasıl olması gerekir, bunu müzakere ediyorlar. bizim bu konuda karşıt bir görüşümüz olmadığını belirtmiştik."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;