Ortadoğu

S.Arabistan'da bir gösterici öldürüldü

Şii nüfusun çoğunlukta olduğu Katif bölgesindeki gösteride 21 yaşındaki bir genç polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

Haberin Öne Çıkanları

Yetkililer doğruladı

Hastanede öldü

Muhalif yazar tutuklu

Suudi Arabistan'daki kraliyet ailesi Katif bölgesindeki muhalefetin ülke geneline yayılmasından endişe ediyor. [Reuters]

suudi arabistan’ın doğusunda çoğunlukla şii nüfusun yaşadığı katif bölgesinde düzenlenen yönetim karşıtı gösteriler ölümle sonuçlandı.

bölgedeki el avamiye kentindeki gösterilerde güvenlik güçleri kalabalığın üzerine ateş açtı, bir kişi öldü, en az üç kişi yaralandı. muhaliflerin verdiği bilgiye göre 21 yaşındaki münir el medani isimli genç göğsüne aldığı kurşun yarası sonucu kaldırıldığını hastanede hayatını kaybetti.
 
suudi yetkililerden yapılan açıklamada ise, protesto gösterisi sırasında güvenlik önlemi alan polislere ateş açıldığı, karşı ateşle yanıt verilmesi üzerine bir kişinin öldüğü doğrulandı. 
 
aktivistler ve görgü tanıkları kalabalığın, aşırı sünni müslüman ülkede kutlanması yasak olan hz. muhammed’in doğum günü kutlamak için toplandığını, anma etkinliğinin daha sonra yönetim karşıtı gösteriye dönüştüğünü aktardı. gösteride reform taleplerini dile getiren muhalifler siyasi tutukluların da serbest bırakılmasını istedi.
 
bahreyn'in etkisinden korkuluyor
 
son ölüm haberiyle birlikte yaklaşık bir yıldır ara ara muhalif gösterilerin yaşandığı ülkede, güvenlik güçlerinin açtığı ateşle ölen protestocu sayısı altıya yükseldi. suudi ordusu, şii muhalefetin güçlü olduğu ve yönetim karşıtı gösterilerin daha yoğun yaşandığı komşu ülke bahreyn’deki olayların katif’e sıçramaması için bir süredir bölgedeki önlemlerini arttırmıştı.
 
suudi arabistan’daki yaklaşık iki milyon şii nüfusun büyük bölümü, zengin petrol yataklarının olduğu ülkenin doğusunda yaşıyor. kraliyet yönetiminin en büyük kaygısı da bu nüfusun sünni hakimiyetindeki suudi arabistan’ı marjinalleştirmesi. 
 
aktivistlere göre ülkede yönetim karşıtı gösteriler başladığından bu yana yaklaşık 500 kişi tutuklandı. bunların bir çoğu serbest bırakıldı, ancak bazıları hala tutuklu. 
 
tutuklular arasında insan hakları eylemcisi fadıl el münasif ile muhalif yazar nazır el mecid de bulunuyor. son olarak hz. muhammed’e hakaret ettiği gerekçesiyle aranan suudi bir blog yazarı hamza kaşgari, malezya’da yakalanmıştı.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;