Gezi Parkı eylemleri

Sarısülük davasında karar

Ankara'da Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ün öldürülmesiyle ilgili davada, sanık polis Ahmet Şahbaz 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme cezayı 10 bin 100 lira adli para cezasına çevirdi. Sarısülük ailesi karara tepki gösterdi.

Sarısülük'ün vurulma anı. [Fotoğraf:AA]

ethem sarısülük, 1 haziran 2013 tarihinde gezi parkı eylemlerine destek amacıyla kızılay meydanı'nda yapılan protesto sırasında başına isabet eden kurşunla hayatını kaybetmişti. sarısülük’ü vurduğu suçlamasıyla tutuklanan ve ankara 6'ncı ağır ceza mahkemesi'nde 'olası kastla adam öldürme' suçundan yargılanan polis memuru ahmet şahbaz, 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası almış ancak yargıtay 1’inci ceza dairesi, kararı usulden bozarak, dosyayı yerel mahkemeye göndermişti. 

ardından davanın güvenlik gerekçesiyle aksaray'da görülmesine karar verildi, tutuklu olan polis memuru şahbaz da tahliye oldu.

aksaray ağır ceza mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, ethem sarısülük'ün annesi sayfı ve kardeşleri cem sarısülük, ikrar salısülük, tarafların avukatları katıldı. tutuksuz yargılanan sanık polis memuru ahmet şahbaz da duruşmaya ses ve görüntü bilişim sistemi (segbis) ile katıldı.

mahkeme başkanı ilker aktaş, 31 cd, ethem sarısülük'ün ağabeyi mustafa sarısülük'ün talebi üzerine hazırlanan bilirkişi raporu ile tübitak ve trt'den gelen raporların incelendiğini belirtti.

heyet, sanık ahmet şahbaz'ın, 'taksirle ölüme neden olma' suçunu işlediği sabit görüldüğü, suçun işleniş biçimi, sanığın taksire dayalı kusurun derecesi, meydana gelen zararın ağırlığı göz önüne alınarak 2 yıl hapis cezası verdi. ceza, ilk önce türk ceza kanunu'nun 27/1 maddesi (sınırın aşılması) uyarınca 1/6 oranında indirim yapılarak ceza 1 yıl 8 aya, iyi hal indirimiyle birlikte 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verildi. mahkeme heyeti hapis cezasını 10 bin 100 lira adli para cezasına çevirdi.

aileden karara tepki

kararın açıklanmasının ardından ethem sarısülük'ün annesi sayfı sarısülük, adliye binasından çıkarken, orada görevli polislere tepki gösterdi. 

ethem sarısülük'ün avukatı murat yılmaz, karara tepki gösterdi:

"ifade özgürlüğü ve demokrasi var diyenler bu kararı görsünler. bu karar nedir? bu karar bir insanın ölümünün cezası katil ahmet şahbaz'a 10 bin 100 lira para cezası verildi. bu ülkede bir insanı öldürdü silahlı kolluk kuvveti. verilen ceza ise 10 bin 100 adli para cezası. bu kararı okurken insan utanır. bir trafik cezasında bir insanın ölümüne neden olduğunda hapis cezası veriliyor, para cezasına veriliyor. para cezasına çevrilmiyor. kasten bir insan öldürüldü. ama bu ülkede her zaman olduğu kolluk kuvvetleri önce kollandı, sonra aksaray'da aklandılar. bizim mücadelemiz devam edecek. bu dosya ankara'dan neden buraya alındı. ankara'dan buraya alınmasının nedeni 10 bin 100 tl para cezası. bugün katil ahmet şahbaz, aksaray ağır ceza mahkemesi tarafından ödüllendirildi. artık hiç kimse, bu ülkede hukukun olduğu, adaletin olduğunu herkesin mahkemelere güvenebileceğini söylemesin."

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;