Gezi Parkı eylemleri

Sarısülük'ü vuran polise 7 yıl 9 ay

Ankara'daki Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ü vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz'a 28 yıl hapis cezası verildi. Haksız tahrik indirimiyle ceza 7 yıl 9 aya düşürüldü. Şahbaz savunmasında "Vefatına çok üzüldüm, hatta Fatiha okudum" dedi.

sarısülük dava main
Dava öncesi Ankara Adliyesi önünde pankartlar açıldı. [Fotoğraf: Osman Baytürk/Al Jazeera]

ankara 6. ağır ceza mahkemesi'ndeki duruşmada polis ahmet şahbaz önce müebbet hapis cezasına çarptırıldı. "olası kast" hükümlerini uygulayan mahkeme bu cezayı 21 yıla düşürdü, ardından, olayda devletin silahını kullandığı için cezasını arttırarak 28 yıla çıkardı. bunun ardından haksız tahrik indirimi yapıldı. ceza önce 9 yıl 4 aya, iyi hal indirimiyle birlikte 7 yıl 9 ay 10 güne düşürüldü. 

şahbaz, infaz kanunu gereği, cezasının üçte ikisi kadar yani 5 yıl 2 ay 10 gün cezaevinde yatacak. cezasının bitmesine 1 yıl kala denetimli serbestlik hükmü uygulanırsa cezaevindeki süre 4 yıl 2 ay 10 güne düşecek. cezaevinde geçirdiği 2 ay düşüldüğünde şahbaz'ın 4 yıl 10 gün sonra serbest kalması gündeme gelecek. 

karar sonrası mahkeme salonu karıştı. kararı protesto eden bazı izleyiciler su şişesi fırlattı. mahkeme çıkışında ethem sarısülük’ün annesi “bu karar beni bir kere daha öldürmüştür. yıkılmadım, ayaktayım” dedi.

'çok üzüldüm, fatiha okudum'

duruşmada polis ahmet şahbaz son savunmasını yaptı. sarısülük ailesinin tepki gösterdiği savunma sırasında mahkeme heyeti sık sık uyarıda bulunmak zorunda kaldı. 

şahbaz savunmasında şunları söyledi: 

"içimdeki korkuyu, paniği anlayamıyorsunuz. olay esnasında benim yaşadığım korkuyu siz göremiyorsunuz. bana tehditlerden dolayı bana koruma verdiler. 28 yaşında bir insanım. ekmeğimin kavgasındayım. benim polis olana kadar karakolluk işim olmadı. biz hepimiz aynı vatanda yaşıyoruz. yaşadığımız sıkıntı nedir böyle?

olay görüntüleri incelendiğinde benim aldığım ayakkabı darbeleri görülecektir. kalkanı yere bırakıp üzerlerine koştuğum iddia ediliyor. böyle bir görüntü yok. havuz başında bizi taşladılar. ben kalkancıyım. oradan arkamı dönüp kaçma ihtimalim olsa kaçar giderdim. eylemciyi tekme suretiyle uzaklaştırmak istedim.

eylemciye tekme attıktan sonra kalabalığın üstüme geldiğini gördüm. kafama taşlar gelmesiyle havaya ateş edip durdurmak istedim. kaldırım taşları atılıyor. ben bunun fotoğrafını çektim. o taşlar düşünüldüğünde kontrolümün bozulması normal değil mi?

o kadar taş yememe rağmen ben havaya ateş etmeye çalışıyorum. eylemciler de bakıyor 'havaya uyarı ateşi açıyor' diye bana saldırmaya devam ediyor. bunlar görüntülerde sabit.

'çektim vurdum' diye konuşmama da açıklık getirelim. ben o an can havliyle bunu söylemiş olabilirim. ethem sarısülük vefat ettiğinde çok üzüldüm. hatta oturdum fatiha okudum. ben içimdekileri döküyorum. dışarıdan görüntüm sakin olabilir. ama insanın o anki psikolojisini anlamak gerekir.

bende olaydan sonra iç kanama olabilir bile dediler. ben sizin vicadanınıza bırakıyorum. bir senedir susuyorum. bu şekilde savunma yapmam iyi oldu. ben böyle bir olayın yaşanmasını istemezdim. benim de annem var. ethem'in annesi bağırdığında üzülüyorum. beni ısrarla taşlamasalardı bu olay yaşanmazdı.

bir senedir yaşananlar benim psikolojimi bozmaya başladı. avukatların söyledikleri her şeyin cevabını verdim. basında bu olay verildiğinde polis grubunun içinden gelmişim gibi gösteriliyor. halbuki olay farklı, biz sıkıştığımız yerden kurtulmak için kaçtık. ben anlattım. beraatimi talep ediyorum."

savcı cezada indirim istedi

bu duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını değiştirdi ve haksız tahrik indirimi talep etti, 6 yıl 8 aydan 25 yıla kadar hapis cezası istedi. daha önceki mütalaada savcı, 26 yıl 8 aydan 33 yıl 4 aya kadar ceza verilmesini istemişti.

savcı mütalaasında, polis şahbaz'ın tehlikeyi bertaraf etmek için havaya ateş ettiğini, üçüncü atışında ise göstericilerden birini vurma ihtimalini bilmesine rağmen olası kastla adam öldürme suçunu işlediğini öne sürdü. sanığın çekilme talimatına uyarak göstericilerden uzaklaşması gerekirken kendisine tehlikeye attığı ifade edildi.

göstericilerin polislere taş atmasını gerekçe gösteren savcı, haksız tahrik indirimi uygulanmasını istedi. 

şahbaz'ın avukatları mahkemeyi reddetti

sanık polis ahmet şahbaz'ın avukatı mahkemenin tarafsızlığı sağlayamadığı için duruşmadan çekilmesini istedi. mahkeme reddi hakim talebini kabul etmedi. olay yerinde yeniden inceleme yapılması ve son savunma için süre verilmesi talepleri de mahkemece reddedildi. 

yoğun güvenlik önlemi alındı

davaya ethem sarısülük'ün ailesi ve çok sayıda izleyici katıldı. davaya jandarma eşliğinde getirilen sanık ahmet şahbaz'ın korunması için mahkeme salonunda 100'den fazla jandarma hazır bekletildi. mahkeme salonu dışındaysa çevik kuvvet polisi, toma araçları ve itfaiye aracı olayların çıkma ihtimaline karşı hazır bekletildi.

mahkeme heyeti sanık vekilinin duruşmanın kapalı yapılması talebini 'yasal unsurların oluşmadığı ve gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığı' gerekçesiyle reddetti.

olay nasıl yaşandı?

ethem sarısülük 1 haziran 2013 tarihinde ankara'daki gezi olayları sırasında başından yaralanmış, 14 haziran'da hastanede hayatını kaybetmişti.

sarısülük'ün ölümüne ilişkin davayı gören ankara 6. ağır ceza mahkemesi, ilk duruşmada yaşanan arbede ve mahkemeye yöneltilen eleştiriler nedeniyle yargılamadan çekilme kararı aldı. ankara 7. ağır ceza mahkemesi bunu uygun bulmayınca, davaya bakan mahkeme adalet bakanlığı'na başvurdu. bakanlık da olumsuz görüş bildirince 6. ağır ceza mahkemesi davayı aynı heyetle görmeye devam etti.

iddianamede polis memuru ahmet şahbaz hakkında 1 yıl 4 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istendi. "meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle öldürmek" suçlamasıyla hazırlanan iddianamede, şahbaz'ın "meşru savunma sınırını kasten aştığının söylenemeyeceği, sınırın kasıt olmaksızın aşıldığı" kaydedildi. ancak yargılama sonunda mütalaa veren savcı, suçun niteliğinin değiştiğine dikkat çekti. polis memuru ahmet şahbaz'ın, meşru müdafaa değil olası kasıtla adam öldürme suçundan ceza alması gerektiğini savundu, sanığın tutuklanmasını da talep etti. mahkeme bu talebi kabul etmiş ve şahbaz tutuklanmıştı.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;