Avrupa

Sarkozy seçim turunda

Anketlerde sosyalist rakibinin yaklaşık 10 puan gerisinde yer alan Fransa Cumhurbaşkanı 22 Nisan'da yapılacak oylama öncesinde Marseilles kentinde oy istedi.

Haberin Öne Çıkanları

Sarkozy 10 puan geride

Marseilles kentindeydi

7 bin kişi dinledi

Sarkozy, Sosyalist rakibini Fransa’yı bekleyen riskleri gizlemekle, dürüst olamamakla suçluyor ve politikalarının yaratıcılıktan uzak olduğunu öne sü [Reuters]

fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimine dokuz hafta kala cumhurbaşkanı nicolas sarkozy, seçim kampanyasının ikinci durağındaydı. ilk durağı annecy kenti olan sarkozy’yi bu kez ülkenin güneyindeki liman kenti marseilles’de 7 bin kişi dinledi.

sarkozy, kampanya turunda sosyalist parti’nin cumhurbaşkanı adayı, rakibi françois hollande ile arasındaki yaklaşık 10 puanlık farkı kapatmaya çalışıyor. ancak sarkozy pazar günü de ülke genelinde yapılan anketlerde hollande’ın ardından ikinci sırada yer aldı.

son yapılan anketler holande’ı yüzde 55 oy oranında gösterirken sarkozy, yüzde 45 oy oranı ile hollande’ın gerisinde yer alıyor.  

en büyük kozu ekonomi

sarkozy’nin seçim kampanyası sırasında en büyük kozu fransa’nın euro bölgesi borç krizinden sıyrılmış olması. borç kriziyle ilgili olarak ‘felaketi önledik’ diyen sarkozy, “kriz yönetimimden şüphe edenler italya, ispanya, portekiz ve yunanistan’a baksın” ifadelerini kullandı. sarkozy, yapısal reformlarla rekabeti artırmayı ve istihdam ve büyümeyi bu şekilde sağlamayı hedeflerken hollande’ın programlarında vergilerin artırılması, devlet destekli istihdam sağlanması ile araştırma ve eğitime fon yatırımı öngörüyor.

sarkozy, sosyalist rakibini fransa’yı bekleyen riskleri gizlemekle, dürüst olamamakla suçluyor ve politikalarının yaratıcılıktan uzak olduğunu öne sürüyor.

aşırı sağcı ulusla cephe partisi lideri marine le pen ve merkezden yarışan demokrat parti lideri françois bayrou’nun anketlerde geride kalmasıyla yarışın iki kişinin arasında geçeceği kesinlik kazandı.

sağcı seçmene mesaj

sarkozy, konuşması sırasında göçün önüne geçilmesinin işsizlikle mücadeledeki önemine vurgu yaparak ve eşcinsel evliliklere karşı olduğunu hatırlatmasıyla aşırı sağcı seçmene de mesaj gönderdi.

sağcı aday le pen ise ülkenin kuzeyindeki lille kentinde  yandaşlarından kitleler halinde sarkozy’ye karşı oy vermelerini ve onu 22 nisan’da seçimlerin ilk turunda devre dışı bırakmalarını istemişti. 

fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 22 nisan’da ikinci turu ise 6 mayıs’ta yapılacak.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;