Fransa

Sarkozy ve Le Pen'in zaferi

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin sağcı Halkların Birliği Partisi yerel seçimlerin ilk turunda en çok oyu alan parti oldu. Sarkozy'nin partisini oylarını 10 puan artıran Le Pen'in göçmen karşıtı Ulusal Cephe'si izledi.

Konular: Avrupa
[Fotoğraf: Reuters]

charlie hebdo saldırısı sonrası fransa'da yükselişe geçen aşırı sağ yerel seçimlerin ilk turundan büyük kazanım elde etti. sarkozy'nin siyesete dönüşünün rüzgarını arkasına alan halkların birliği partisi ve müttefikleri resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 30'unu aldı. marine le pen liderliğindeki göçmen karşıtı ulusal cephe ise, yüzde 26 oy aldı. iktidardaki cumhurbaşkanı francois hollande'ın sosyalist partisi'ndeki kan kaybı da sürerken, sosyalistler yüzde 20'de kaldı. sosyalistler ülkedeki işsizliği yüzde 10'un altına çekemeyince büyük kayıp yaşadı.

'bu parti sorunlarınızı çözmez'

sarkozy, birçok bölgede seçmenlerin merkez sağa oy vermeyi tercih ettiklerini belirterek, "fransa'da değişim başladı ve durmayacak" yorumunda bulundu. sarkozy, gelecek pazar yapılacak ikinci turda le pen ile ittifak yapmayacaklarını açıklarken, "ulusal cephe'ye oy verenler, hayal kırıklıklarınızın farkındayız. ancak o parti fransa'da sorunları çözmez, sorunları daha da derinleştirir" diyerek le pen taraftarılarına kendilerine oy vermeleri çağrısı yaptı. 

'fransa tarihinde yeni sayfa açılacak'

ulusal cephe 2011'deki seçimlerde yüzde 15 oy almıştı. oylarını en az 11 puan artıran ulusal cephe, bu sonuçla seçime katıldığı bölgelerin yüzde 70'den fazlasında adaylarını ikinci tura taşımayı başardı. seçim sonuçlarını değerlendiren marine le pen, partisinin girdiği her seçimden oylarını artırarak çıkmaya devam ettiğini söyledi. ikinci turda fransızların bölgelerine en iyi hizmeti verecek ulusal cephe adaylarına oy verme çağrısında bulundu. bu seçimlerin fransa tarihinde yeni bir sayfa açacağını savunan le pen, hükümete ve başbakan manuel valls'e istifa çağrısında bulundu.

başbakan manuel valls ise sol seçmene birlik olma çağrısında bulanarak, seçimlerin ikinci turunda aşırı sağa oy verilmemesini istedi.

ikinci turu haftaya pazar günü yapılacak seçimlerde, fransa’da toplam 2054 kantonun her birinde 101 il genel meclisi için bir kadın ve bir erkek aday ve yedekleri seçilecek. il genel meclisi eğitim, ulaşım, bayındırlık ve sosyal politikalar alanında yetkiye sahip.

kaynak: reuters, afp, aa ve cha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;