Diğer Sporlar

Satranççı fabrikası: İran

İran, son yıllarda fabrika gibi satranççı yetiştiren bir ülke. 19 yaşındaki Sara Khadem de kadınlarda en başarılısı. İran, satrançta söz sahibi bir ülke olmak istiyor.

Konular: Spor
Khadem, İran'ın en başarılı satranccılarından. [Faras Ghani - Al Jazeera]

sarasadat khademalsharieh, bilinen adıyla sara khadem 19 yaşında iranlı bir satranç oyuncusu. uluslararası usta ve kadınlar büyükusta şampiyonlukları elinde.

khadem, diğer oyuncuların aksine satrançla genç yaşta, henüz 8 yaşındayken tanıştı. 4 yıl sonra da dünya şampiyonu oldu, 12 yaş altında dünya şampiyonluğunu kazandı.

iran’da kadınların birçok spor dalını yapması yasak. sokaklarda kadınlar başlarını örtmek zorunda, sahadayken de aynı şekilde.

iran’ın başkenti tahran, 2017 kadınlar dünya şampiyonası’nı kazandığında abd’li şampiyon nazi paikidze oyunların boykot edilmesini istedi.

fakat khadem, satrancın iran’da kadınlar ve gençler arasında popülerlik kazanan bir spor olduğunu söylüyor.

al jazeera’den faras ghani’ye konuşan başarılı satranccı, hikâyesini şöyle anlatıyor:

“arkadaşımla satranç hakkında konuştuğumda ikinci sınıftaydım. daha önce bir satranç tahtası görmemiştim. ailemde de satranç oynayan biri yok. ilk başta rastgele oynadım, çok hoşuma gitti. daha sonra ise çalışmaya başladım. günde altı,yedi saatimi satranca ayırdım. çok çaba harcadım. 4 yıl sonra da karşılığını aldım”

o dönemlerde satranç iran’da yaygın bir spor değildi. buna karşın ailesi onu destekledi:

“ailem satrançın konsantrasyon ve beyni çalıştırmaya yardım ettiğini duyunca destek olmaya karar verdi. fakat aslında (gülerek) bana yardım etmedi. çünkü oynamaya başladıktan sonra okuldan kaçıyordum. okula sadece sınavlar için gidiyor ve sınavlara da iki gün önceden hazırlanıyordum. babam bana fizik ve matematikte yardımcı oldu. onun bir matematik geçmişi vardı. diğer tüm konuları kendim kavramalıydım. iyi notlar alamadım ama sınavları hep geçtim. ” 

Khadem, satranca 8 yaşında başladı.


peki khadem, hangi noktada satrancın önceliği olduğuna karar verdi?

“12 yaşında dünya şampiyonu olduğumda artık satrançın önceliğim olduğuna karar verdim. ben bun unvanı kazanan üçüncü iranlıyım. bu şampiyonluktan sonra da benim için bir meslek oldu. okumak istiyorum. hedefim de grafik tasarımcılığı. bir yere başvurdum, ancak sonucun ne olacağından emin değilim”

satrancı seçmesi çevresi tarafından nasıl karşılandı ve satranç ona hayatta nasıl yardımcı oldu? akıllı insanlar için olduğunu söyleyen de var sıkıcı bulan da. 

“ilk başta hem olumlu hem de olumsuz bakanlar vardı. satrancın iyi ve akıllılar için bir spor olduğunu söylediler. bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. sıkıcı olduğunu düşünenler de var. her iki taraftan da görüşler adım. satranç konsantrasyon ile hayal gücünün artmasına yardımcı olur. özellikle 8 yaşındayken bir düşünme şeklidir. eğer o yaşta günde 5 saat oynarsanız hayatınıza ve düşüncelerinize yardımcı olur”

gelelim iran ve kadınlara. iran’da bir kadın satranç oyuncusu olmak ne kadar zor?

“bu soruyla çok sık karşılaşıyorum. ancak iran’da erkek satranccı olmaktan pek farkı yok. aynı antrenörlere, aynı turnuvalara sahibiz. o yüzden pek farkını hissetmiyorum. satranç iran’da gelişen bir spor. satrancın bir taraftar kitlesi oluşmaya başladığını da görüyorum. erkek milli takımımızda 12,13,15 ve 16 yaşında oyuncular var. harika bir gelecek. yerel medyada artık satrancın futboldan sonra ikinci spor olduğu görülüyor. bu da olağanüstü bir durum. en güzeli de erkeklerden fazla kızların ilgisini çekmesi bunu onlardan daha iyi yaptığını gösteriyor”

iran’da durum böyleyken bu dünyaya neden yansımıyor? dünyada neden büyükustalarda kadın oyuncu pek yok? khadem’in buna cevabı yok:

“belki diğer ülkelerdeki kızlar başka sporları ilgin. bulıuyorlardır. sebep ne olursa olsun, dünyada daha fazla kadın satranç oyuncusuna ihtiyacımız var. böylelikle dengeyi daha iyi yakalayabiliriz.”

kaynak: al jazeera


 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;