Haber

Savaşın kıyısındaki çocuklar

IŞİD kuşatması altındaki Kobani'den kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlerin sayısı 191 bini buldu. Kamplarda her şeye rağmen çocukluklarını yaşayanlar var.

şanlıurfa'nın suruç ilçesindeki sığınmacılar üç ayrı çadırkentte misafir ediliyor. suruç kaymakamı abdullah çiftçi, işadamları ve yerel yönetimlerin inşa ettiği merkezler de bulunduğunu aktardı. çiftçi, "bunların yanında en büyük yükü vatandaşlarımız üstlendi. hemen her köyümüzdeki her evde suriyeli vatandaşımız var. hemen hemen her aile 15-20 kişiyi misafir ediyor" dedi.

çadır merkezlerinin dışında 203 köy daha bulunuyor. köylerde kalanların sayısını tespit ettiklerini belirten çiftçi, "o sayıya göre yardım göndermeye çalıştık ancak bunun yeterli olmadığını gördük. şimdi ayrıntılı nüfus sayımı yapıyoruz. bir hanede kaç kişi kalıyor; yaş, cinsiyet, çocuk sayısı gibi ayrıntılar tespit edilerek, daha sağlıklı yardım ulaştırmaya başladık" ifadesini kullandı.

suruç'ta halihazırdaki çadırkentler geçici. kış mevsiminde 30 bin kişiyi ağırlayacak kalıcı çadırkent önümüzdeki ay hizmete girecek.

işid hedefleri havadan vuruluyor

​işid'in suriye'nin türkiye sınırındaki kürt kasabası kobani'yi hedef alan saldırıları 16 eylül'de başladı. bir süredir abd öncülüğündeki koalisyon güçleri havadan kobani ve çevresindeki işid hedeflerini vuruyor.

pazar akşamı abd uçakları, kobani'yi savunan ypg güçlerine havadan silah, mühimmat ve ilaç yardımı attı.

türkiye koridor verdi

türk dışişleri kaynakları, türkiye topraklarından kobani'ye silah ve peşmerge geçişinin de 19 ekim pazar akşamı itibariyle başladığını açıkladı. dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu da, peşmergenin destek için kobani’ye geçişine yardımcı olduklarını duyurdu.

abd dışişleri bakanı john kerry, peşmerge güçlerinin kobani'ye geçişini türkiye'den kendilerinin talep ettiğini söyledi.

al jazeera türk'ün irak kürt bölgesindeki kaynaklardan edindiği bilgiye göre, türkiye üzerinden rojava’ya gönderilecek güç, irak kürt bölgesi peşmergeleri değil, daha önce suriye’den irak’a getirilip eğitilenler olacak.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;