Gezi Parkı eylemleri

Savcı’ya Gezi soruşturması

Antalya'da Gezi eylemleri sırasında gözaltına alınan avukatların, meslektaşlarıyla görüşmesini engellediği gerekçesiyle Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal hakkında soruşturma açıldı. Şanal, Cumhuriyet Başsavcısı olan İlhan Cihaner ve 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk hakkında soruşturmaları da yürüten kişi.

[Fotoğraf: DHA]

cumhuriyet savcısı osman şanal hakkında, antalya cumhuriyet savcısı olarak görev yaptığı sırada, 2013'ün haziran ayında gezi eylemleri sırasında gözaltına alınanlar arasında bulunan avukatlar nusret gürgöz, evrim çelik ve özge kurşun, şanal'ın polise verdiği talimat üzerine meslektaşlarıyla görüştürmediği gerekçesiyle soruşturma açıldı.

şanal, erzurum özel yetkili cumhuriyet savcılığı döneminde de o tarihte erzincan cumhuriyet başsavcısı olan ilhan cihaner ve 3'üncü ordu komutanı orgeneral saldıray berk'le ilgili yürüttüğü soruşturmaları yürütmüştü. şanal, buradaki görevinin ardından antalya'ya atandı.

‘görevi kötüye kullanma suçlaması’

çağdaş hukukçular derneği (çhd) üyesi avukatlar, şanal hakkında 'görevi kötüye kullanma, görevli memura mukavemet ve hürriyetten yoksun bırakmak' suçlarından soruşturma açılması istemiyle adalet bakanlığı'na sunulmak üzere antalya cumhuriyet başsavcılığı'na başvurdu.

başvuruda, savcı şanal'ın talimatıyla gözaltındaki avukatlarla meslektaşlarının görüştürülmemesini 'suçun belgesi' olarak gösteren çhd genel başkan yardımcısı avukat münip ermiş, gözaltındakilerin avukatlarıyla görüşünü engellemenin sadece bir suç değil, ağır bir insan hakkı ihlali olduğunu savundu.

hsyk soruşturma izni verdi

soruşturma talebine hâkimler ve savcılar yüksek kurulu (hsyk) onay verdi ve bir süre önce uşak adliyesi'ne atanan şanal hakkında soruşturma başlatıldı.

antalya cumhuriyet başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında şikâyetçi avukatların ifadeleri alındı. ifadelere ilişkin bilgi veren avukat münip ermiş şunları söyledi:

"kanun dışı emir verenin de, bunu uygulayanın da bundan sorumlu olacağı hukukun genel ilkesidir. tck'nın 265/2 maddesi, görev yaptırmamak için direnme suçunun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde bu suçu ağırlaştırıcı halde düzenlemiştir. şikayetçi olunan savcının, karakol binası içersinde görevini yapmak için gelen avukat için gözaltı talimatı veya kolluğa fiili müdahale için emir vermesi, 'görevli memura direnme suçuna azmettirme' suçunu oluşturur. müvekkil meslektaşlarımın yaklaşık yarım saat boyunca hürriyetlerinden yoksun bırakılması tck'nın 109'uncu maddesinin açıkça ihlalidir."

meslekten ihraç ve hapis cezası verilebilir

'görevi kötüye kullanmak' suçundan hem disiplin hem de ceza yönlü olmak üzere iki şekilde savcı şanal'a yönelik soruşturmanın devam ettiğini belirten münip ermiş, şanal'ın disiplin yönünden uyarı, kınama, yer değiştirme ve görevden ihraç cezaları alabileceğini söyledi.
savcı şanal hakkında dava açılabileceği ve bu durumda yargıtay'da yargılanacağını belirten ermiş, suçlu bulunması halinde de meslekten ihraç ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebileceğini savundu.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;