Avrupa Birliği

Schengen'de köklü değişiklikler

Paris saldırıları ardından acil gündemle toplanan Avrupa Komisyonu, Schengen bölgesinde AB vatandaşı olmayanlara uygulanan güvenlik kontrollerin 2016'dan itibaren artık AB vatandaşlarına da uygulanmasına karar verdi. Daha köklü reformlar da yolda. Yunanistan'ın 'ortak istihbarat teşkilatı' çağrısına ise Almanya karşı çıktı.

Konular: Avrupa, Fransa
Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

avrupa birliği, katılan ülkelerin sınırları içinde pasaportsuz seyahat imkanı tanıyan schengen anlaşmasında değişiklik yapma kararı aldı. paris saldırıları ardından gelen kararla yıl sonuna kadar sınır güvenliği konusunda köklü reformlar yapılması planlanıyor.

fransa içişleri bakanı bernard cazeneuve’ün duyurduğu değişikliğe göre, toplantıda schengen bölgesi sınırlarındaki güvenlik tedbirlerinin acilen artırılması kararı alındı. “bu, hayati önem taşıyan bir değişiklik” diyen cazeneuve, daha köklü bir reformun da yolda olduğunu aktardı.

ab vatandaşları da kontrol edilecek

avrupa komisyonu, yıl sonuna kadar hayata geçecek değişiklikle, sınırda sistematik ve zorunlu kontrollerin başlatılması ve serbest seyahat hakkı tanınmış kişilerin dahi bu kontrollere tabi tutulması kararı aldı.

yani 26 avrupa ülkesinin katılımından oluşan pasaportsuz seyahat bölgesi schengen’de, mevcut düzenlemeye göre sadece ab dışındaki ülkelerin vatandaşlarına uygulanan sabıka kontrolü artık ab vatandaşlarına da uygulanacak.

130 kişinin öldüğü paris saldırıları sonrası yürütülen soruşturmada, saldırganların kontrolden geçmeden suriye’den avrupa’ya girebildikleri anlaşılmış, bazı saldırganların belçika’dan fransa’ya yanlarındaki silahlarla sorunsuz bir biçimde geçtikleri tespit edilmişti.

1995’te ismini lüksemburg’un bir sınır köyünden alarak kurulan schengen bölgesi, 22 ab ülkesi ile norveç, isviçre, izlanda ve lihtenştayn’ı kapsıyor. ab ülkeleri ingiltere, irlanda, hırvatistan, bulgaristan, romanya ve kıbrıs ise schengen bölgesinde yer almıyor.

almanya ortak istihbarat istemiyor

işid’i “devasa kaynakları olan bir canavar” olarak tanımlayan fransa adalet bakanı christine taubira, kriz toplantısındaki bakanlara işid’le daha geniş kapsamlı bir mücadele çağrısı yaptı. ab’nin yürütme erki olan komisyon da, üye ülkelere ortak bir istihbarat servisi kurulması için çağrı yaptı ancak almanya bu fikre karşı çıktı.

pnr sistemi de görüşüldü

avrupa birliği içişleri bakanları ayrıca fransa’nın öne sürdüğü abd tarzı yolcu isim kaydı (pnr) sistemini de değerlendirdi. bu sisteme göre ab ülkelerinde uçan tüm yolcuların kaydının tutulması ve isteyen hükümet yetkilileriyle paylaşılması gerekiyor. ancak ab ülkeleri, vatandaşların kişisel bilgilerini tamamen paylaşan bu sisteme gelecek tepkiler nedeniyle bu fikre sıcak bakmıyor.

bakan cazeneuve ise fransa’nın saldırılar ardından sınır güvenliği konusundaki olağanüstü hâl uygulamasını, “terör tehditleri gerekli kıldığı sürece” sürdüreceğini vurguladı.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;