İşgalin ardından Irak

Seçim mitinginde patlama

Irak’ta Şii Asaib Ehl el-Hak grubunun 30 Nisan’daki seçimler öncesinde düzenlediği miting sırasında üç ayrı patlama meydana geldi. En az 28 kişi öldü, 40'tan fazla yaralı var.

Konular: Ortadoğu, Irak
Patlama sonrası hastaneye kaldırılan yaralıların birçoğunun durumu ağır. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

asaib ehl el-hak adlı şii grubun, başkent bağdat’ın doğusundaki bir stadyumdaki mitingine yaklaşık 10 bin kişi katıldı. miting sırasında üç patlama meydana geldi. 

emniyet ve hastane kaynaklarına göre patlamalarda en az 28 kişi öldü, 40'tan fazla kişi yaralandı. yaralıların birçoğunun durumu ağır.

saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

Asaib Ehl el Hak grubu lideri Kays el-Kazali patlamanın ardından korumaları tarafından miting alanından götürüldü.
[[Fotoğraf: Reuters-Arşiv]]

asaib ehl el hak grubu üyeleri, abd irak’tan çekilmeden önce amerikan askerlerine saldırılar düzenlemişti. iran tarafından desteklenen asaib ehl el hak’ın bazı üyeleri de hz. zeynep’in türbesini korumak üzere suriye’nin başkenti şam’da bulunuyor.

grubun lideri kays el-kazali abd tarafından yıllarca gözaltında tutulsa da daha sonra serbest bırakıldı. patlamadan önce kazali mitingdeki konuşmasında, anbar’da maliki hükümetine karşı irak şam islam devleti (işid) ile olan mücadelesinden bahsediyordu.

patlamalar gerçekleştikten sonra özel korumalar kazali’yi hemen miting alanından çıkardılar.

şiddet sarmalında seçimler

irak’ta 30 nisan’da yapılacak kritik genel seçimlere kısa bir süre kala şiddet olayları artış gösteriyor.

bombalı saldırılar, hükümet ve silahlı gruplar arasındaki çatışmalar ve mezhepler arasındaki gerilimin her geçen gün arttığı ülkedeki seçimlerde hiçbir partinin hükümeti tek başına kurabilecek sayıda sandalye alması beklenmiyor.

parlamento seçimlerinde 9 binden fazla aday parlamentodaki 328 sandelye için yarışacak.

DOSYA: İŞGALİN ARDINDAN IRAK

son anketlere göre üçüncü dönem başbakanlık için yarışacak irak başbakanı nuri maliki’nin başında olduğu hukuk devleti koalisyonu seçimin favorisi.

iraklı sünnilere göre, uzun süredir görevde olan şii başbakan nuri maliki’nin uygulamaları şiddeti körükleyen faktörlerin başında geliyor.

sünni azınlık maliki hükümetini kendilerini siyasetten dışlamakla ve haklarını görmezden gelmekle suçluyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;