Eğitim

Sekizinci sınıfların lise yarışı başladı

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında yapılan merkezi sınavlar bugün başladı. 1 milyon 287 bin 847 öğrenci Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi derslerinden sınava girdi. Yarın ise Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Yabancı Dil sınavları var.

Konular: Türkiye

temel eğitimden ortaöğretime geçiş (teog) sistemi kapsamında, ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik birinci dönem ortak sınavların ilk oturumu başladı. 1 milyon 287 bin 847 ortaokul 8’inci sınıf öğrencisi teog kapsamında iyi bir liseye girmek için yarışıyor.

sabah saatlerinden itibaren okul kapılarına gelen öğrenciler, güvenlik kontrollerinin ardından sınıflara alındı. öğrenciler kendi okullarında sınava girdi, sınıflara giren öğretmenler ise başka okullardandı. sınav saat 09.00’da başladı. önce türkçe ardından matematik sınavlarına giren öğrenciler 40’ar dakika da 20’şer matematik ve türkçe sorusu cevapladı. bugünün son sınavı ise din kültürü ve ahlak bilgisi oldu. sınavlar arasında 30 dakikalık molalar verildi.

yarın da üç sınav var

yarın ise fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve yabancı dil olmak üzere üç dersten sınava girilecek. teog kapsamında merkezi sınavlar yapıldığı için 26-27 kasım'da okullar tatil. bu sınavlara giremeyenler içinse 13-14 aralık'ta mazeret sınavları yapılacak.

puan nasıl hesaplanacak?

merkezi ortak sınavlarda alınan puanlar, yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında ise öğrencilerin 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek, merkezi sistemle öğrenci alan liselere yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. bu puanlama ise 500 tam puan üzerinden yapılacak.

ilk kez musevi öğrenciler için din kültürü sorusu hazırlandı 
meb bu yıl merkezi ortak sınavlarda ilk kez musevi öğrencilere, ayrı bir müfredat kapsamında din kültürü ve ahlak bilgisi soruları hazırladı. özel ulus musevi 1. karma ortaokulu'nun isteği üzerine hazırlanan din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını, yalnızca bu okulun 8. sınıf öğrencileri yanıtlayacak, diğer okullardaki musevi öğrenciler ise bu sorulardan geçen yıl olduğu gibi bu yıl da muaf tutulacak.


2014-2015 eğitim yılının ikinci döneminde de teog’un merkezi ortak sınavları devam edecek. 29-30 nisan'da yapılacak sınavlarda öğrenciler yine altı dersten 20’şer soru yanıtlayacak.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;