PKK

Şemdinli'de canlı bomba saldırısı

Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde jandarma karakolunun olduğu bölgede PKK'lılar tarafından patlayıcı yüklü araç infilak ettirildi. Şehit asker sayısı 10'a yükseldi, 11 asker de yaralı. Saldırıda 5 vatandaş da hayatını kaybederken, 13 sivil de yaralandı.

Konular: Türkiye, PKK
[Fotoğraf: AA]

şemdinli-yüksekova karayolundaki durak jandarma karakolu bölgesinde saat 9:45'te pkk mensupları tarafından patlayıcı yüklü araç patlatıldı. türk silahlı kuvvetleri'nden (tsk) yapılan bilgilendirmede, ilk belirlemelere göre 8 askerin şehit olduğu, 5 askerin de yaralandığı belirtildi. daha sonra yapılan açıklamada şehit olan asker sayısı 10'a, yaralı asker sayısı da 13'e yükseltildi.

hakkâri valiliği, pazartesi günü yaptığı açıklamada saldırıda 5 sivilin hayatını kaybettiğini, 13 sivilin yaralandığını duyurdu. açıklamaya göre 5 asker ve 1 sivil taburcu edildi, biri ağır olmak üzere 12 sivilin tedavisi de sürüyor. 

valilik saldırının detaylarını da verdi. açıklamada, "yol denetim ve arama noktasına kontrolsüz olarak yaklaştığı tespit edilen kamyonete dur ihtarı yapıldığı, aracın durmaması üzerine ateş açıldığı, ancak teröristlerce etraftan da ateş açıldığı" belirtildi. bombalı araçta yaklaşık "5 ton patlayıcı"nın infilak ettirildiği ifade edildi. bölgedeki hastanelere sevk edilen yaralılar tedavi ediliyor.

şehitlerin isimleri

açıklama şöyle devam etti:

"gerçekleşen intihar saldırısı sonucunda piyade asteğmen ömer baydıllı, uzman jandarma çavuş mustafa bodur, jandarma uzman erbaş ertan bayraktar, jandarma uzman erbaş bayram aksu, jandarma er evren kara, jandarma er eyüp hacıoğlu, jandarma er erkan özdemir, jandarma er latif aşik muslu, piyade sözleşmeli er hasan aydoğdu ve piyade sözleşmeli er özkan altınoku adlı 10 askerimiz şehit olmuştur.

ayrıca olay yerindeki ilk incelemelerde 8 sivil vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilgisine ulaşılmış olmakla birlikte daha sonra bölgedeki hastanelerdeki bütün kayıtların taranması sonucu birisi iran vatandaşı 1966 doğumlu şemsettin resai olmak üzere şemdinli nüfusuna kayıtlı 1987 doğumlu bahri fırat, 1992 doğumlu oğuz uysal ve 2000 doğumlu sinan erbaş ile yüksekova nüfusuna kayıtlı 1985 doğumlu selami çevik adli 4 türk vatandaşı toplam 5 sivilin hayatini kaybettiği tespit edilmiştir."

başbakan'dan ilk açıklama

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nda açıklama yaptı.
[[Fotoğraf: AA]]

başbakan binali yıldırım konuyla ilgili ak parti istanbul il başkanlığı'nda açıklama yaptı.

"şemdinli'de, hakkâri'de maalesef alçak terör örgütünün, canlı bombayla saldırısı neticesinde şehitlerimiz var, sivil halktan hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. şu an itibarıyla 10 askerimiz var şehit, 8 sivil vatandaşımız var, yaralılarımız var. şehitlerimize allah'tan rahmet diliyorum. yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. 5 ton bir patlayıcıyla yol kontrol noktasına intihar dalışı yapan bir kamyonet, canlı bomba, kendisini ve bombayı patlatmak suretiyle bu olay meydana gelmiştir."

"türkiye'nin terörle, bölücü terörle, daeş'le ve her türlü terör örgütüyle mücadelesi kararlılıkla sürecek. terör mihraklarından memleketi, milleti kurtarmak için elimizden gelen bütün çalışmaları sürdüreceğiz."

saldırı jandarmanın yoldaki kontrol noktasına yapıldı. buranın arkasında ise piyade birliklerinin kontrolündeki durak karakolu var. saldırı sonucu yolda yaklaşık 10-15 metre çapında ve 6-7 metre derinliğinde çukur oluştu. karakolun nizamiyesinde de ağır hasar meydana geldi.

saldırı sırasında yolda minibüs bekleyen vatandaşların da olduğu öğrenildi. 

tsk, durak karakolunun olduğu bölgeye yapılan bombalı saldırının ardından bölgede "hava destekli, geniş çaplı" operasyon başlatıldığını duyurdu.

radyo ve televizyon üst kurulu (rtük), saldırıyla ilgili başbakanlığın yazısıyla geçici yayın yasağı getirdi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;