Dünya

Şemsi Üssü boşaltıldı

Pakistan’ın, 24 askerinin öldüğü NATO saldırısı sonrası verdiği ültimatomun ardından, üs ABD ordusunca tamamen tahliye edildi.

Konular: Afganistan

Haberin Öne Çıkanları

Çekilme tamamlandı

İslamabad tepkili

Sınırda yeni önlemler

Ülkede, ABD karşıtı şiddetli gösteriler düzenleniyor.
Ülkede, ABD karşıtı şiddetli gösteriler düzenleniyor. [Reuters]

amerika birleşik devletleri (abd) pakistan'ın baluçistan eyaletindeki şemsi üssü'nü boşalttı. şemsi'deki son amerikan askerlerini ve askeri teçhizatı taşıyan uçak, pakistan'dan pazar günü ayrıldı.

pakistanlı yetkililer, personeli taşıyan dokuz uçakla, insansız hava araçları ve silahlar dahil teçhizat taşıyan 20 uçağın afganistan'a hareket ettiğini söyledi.

şemsi üssü'nün, abd'nin pakistan'ın kuzeybatısında ve afganistan'da insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırılarda merkez olarak kullanıldığı sanılıyor.

islamabad yönetimi, 26 kasım'da kuzey atlantik antlaşması örgütü'nün (nato) hava saldırısında 24 askerinin ölümü sonrası, üssün 15 gün içinde boşaltılması yolunda ültimatom vermişti. saldırı pakistan hükümetince, 'kasıtlı bir eylem' olarak nitelendirilmişti

sınırdaki kuvvetlere takviye

üssün boşaltılması öncesi pazar günü bir abd televizyonuna konuşan üst düzey bir askeri yetkili, ülkesinin, 'pakistan hava sahasına giren herhangi bir insansız amerikan hava aracını düşüreceğini' söylemişti. pakistan ordusu da, ülke sınırlarının hava savunma sistemleriyle güçlendirildiğini açıkladı.

pakistan başbakanı yusuf rıza gilani, şemsi üssü'yle ilgili kararı, askeri yetkililerle yaptığı olağanüstü bir toplantının ardından almıştı.

abd'nin islamabad büyükelçisi cameron munter, pakistan dışişleri bakanlığı'na çağrılmış ve nato saldırısı sert bir dille protesto edilmişti.

pakistan parlamentosu'nun bir komisyonu da, washington'la tüm stratejik anlaşmaların tamamen gözden geçirilmesini kararlaştırmıştı.

har, clinton'a sert mesajlar vermişti

pakistan dışişleri bakanı hina rabbani har, 27 kasım'da abd dışişleri bakanı hillary clinton'la yaptığı telefon görüşmesinde, bu gibi saldırıların 'tamamen kabul edilemez' olduğunu söylemişti.  har, 'saldırıların uluslararası hukukun ve insan hayatının ayaklar altına alınması ile pakistan'ın egemenliğinin açık şekilde ihlali anlamına geldiğini' belirtmişti.

öte yandan, pakistan talibanı da hafta sonu, pakistan hükümetiyle barış görüşmeleri yaptığı yönünde basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;