15 Temmuz darbe girişimi

Şengün: Ergenekon Davası darbenin bir ayağıydı

Ergenekon Davası'na bakarken görevden uzaklaştırılan emekli hâkim Köksal Şengün, görev değişikliğinden sorumlu tuttuğu ve çoğu tutuklanan HSYK'nın eski üyelerinin kendisini kanser hastası yaptığını söyledi. Şengün, Ergenekon Davası için de, "darbenin bir ayağıydı" ifadesini kullandı.

[Fotoğraf: DHA]

istanbul 13'üncü ağır ceza mahkemesi'nde 3 yıl başkanlık yapan ve ergenekon davası'na baktığı dönemde sanıkların tahliyesi yönünde oy kullanmasıyla bilinen köksal şengün, ardından hsyk kararı ile bolu'ya "düz hâkim" olarak atandığı döneme ilişkin dha'ya konuştu. o yıllarda beklemediği ve hiç ummadığı bir atama ile karşılaştığını ifade eden köksal şengün, "40 yıllık meslek hayatımda devlet tarafından bir suale muhatap olmadım. bir gün beni alıp bolu'ya verdiler. şaşırdım. devletle mücadele olmazdı. devletle ancak yasal yollarla mücadele edersiniz. yasal mücadele yaptık. ama o zamanki hsyk'nın yapısı değiştirilmişti. o değişimden sonra beni görevden aldılar. yeni hsyk beni görevden almıştı. göreve dönmek için yine onlara müracaat ediyorsunuz. olacak şey değil. tayinimi sonra bolu'dan düzce'ye çıkardılar. ben de emekliye ayrıldım" dedi.

"bu kişilerin bir yerlere gelmeleri yönünde ortam hazırlandı"

görev yaptığı dönemde yargı bağımsızlığına uymayan birçok durumla karşılaştığını anlatan emekli hâkim köksal şengün, yasaların ve kurulların yapısının değiştirildiğini belirterek, "bu kişilerin bir yerlere gelmeleri yönünde ortam hazırlandı. onlar geldi, ondan sonra bazı şeyler patlak verdi. olaylar tamamen tersine döndü. ama sonuçta yapılan şeyleri de gördük, yaşadık" dedi.

"ergenekon davası darbenin bir ayağıydı"

ergenekon davası'na bakan istanbul 13'üncü ağır ceza mahkemesi başkanlığı yaptığı dönemde tutuklu kişilerin tahliyeleri yönünde oy kullandığının, bugün tutuklu olan üye hâkim hasan hüseyin özese ile firari hâkim sedat sami haşıloğlu'nun ise tutuklulukların devamı yönünde oy verdiklerinin hatırlatılması üzerine konuşan köksal şengün, yargıtay’ın da sonradan bozduğu kararla ilgili şunları söyledi:

"tutuklama, yasalarda bir tedbirdir. yasa 'tutuklanabilir' diyor. adam öldürme fiiline katılan birini yasa ‘tutuklayabilirsin’ diyor, ‘tutukla’ diye emretmiyor. kaldı ki biz tamamen, sözüm ona hazırlanmış, kurgulanmış belgelerle insanları yargıladık. o belgeler boştu. hiçbir zaman altı doldurulamadı. o zaman ben, 'yargılama yapalım ama tutuksuz yargılama yapalım, bu insanların ve ailelerin hayatı perişan olmasın' diyordum. sonuçta yeni belgeler ortaya çıkar, yeni delillerle insanları ileride de cezalandırabiliriz. ama şimdi değil. 'şu anda yaptığımız yanlıştır' diyordum. ama olmadı. deliler somut olsa böyle bir şey söylemezdim. bu darbenin başka bir türü idi. suçlamalar darbenin bir türünü oluşturuyordu. darbenin bir ayağı da bu davaydı."

"o müfettişleri allah bildiği gibi yapsın"

ergenekon davası sanıklarının tutuksuz yargılanmaları yönünde sürekli oy kullanması sonrasında yapısı değiştirilen hsyk tarafından görevden uzaklaştırıldığını anlatan köksal şengün, şöyle devam etti:

"hakkımda yıllarca soruşturma yapıldı. ancak beni soruşturtan müfettişlerin sonra ne olduğu görüldü. allah o müfettişleri bildiği gibi yapsın. onların da yapıları ortaya çıktı. benimle ilgili, 'görevden alınması' yönündeki talepler eski hsyk tarafından reddedilmişti. hsyk sonradan değişti. bunlar hepsi doluştu belli bir yerlere. sayısal çoğunluğu fazlası ile sağladılar. ondan sonra astıkları astık, kestikleri kestik oldu. kimseyi dinlemediler. ben de o dönemde bu şekilde görevden alındım."

"beni akciğer kanseri yaptılar"

40 yıl süren hâkimlik mesleğinin ardından emekliye ayrıldığını anlatan köksal şengün, aldığı avukatlık tekliflerini de geri çevirdiğini belirterek devletten alacaklı olduğunu savundu.

"vicdanen çok rahatım. 40 yıl hakimlikten sonra avukatlık yapmayı beceremeyeceğimi düşündüm. çocuklar ve torunlarımla vakit geçiriyorum. bakmayın bu halime. akciğer kanseriyim. bunlar beni akciğer kanseri yaptı. bu teşhis beni gönderdikleri bolu'da anlaşıldı. bolu'nun bana tek iyiliği budur. bir hastane açılışına katılmıştım. orada yapılan muayenede şüphelendiler. beni tekrar çağırdılar. o zaman hastalığım ortaya çıktı. olmasaydı uzun zaman teşhis konulamayacaktı. o ana kadar bir rahatsızlığım da yoktu. tamamen üzüntüden kaynaklanan bir olay. bana, 'bundan sonra rahat olacaksın' diyorlar. iş işten geçti şimdi. rahat olsan ne olur? zaten mikrobu almışım."

köksal şengün, geçmişte görevden uzaklaştırılmasında karar verenlerin bugün tutuklanarak cezaevlerine konulduğunu hatırlatarak sözlerini noktaladı.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;