Suriye'de iç savaş

Serekaniye'de yeniden çatışma başladı

Suriye'de Haseke'nin kuzeyindeki Kürt bölgesi Serekaniye'de (Rasulayn) kırsal alanda PYD ile IŞİD arasında çatışmalar yeniden başladı.

Konular: Suriye, Ortadoğu
PYD'nin silahlı kanadı YPG, Suriye'nin kuzeyinde Irak Şam İslam Devleti'ne karşı savaşıyor. [Fotoğraf: Al Jazeera]

işid, serekaniye'nin kırsalında feriset şerabin ve feriset sufyan köylerine bombalı araçla saldırı düzenledi. patlamanın ardından yaşanan çatışmalardan sonra işid iki köyü kontrolü altına aldı. daha önce de işid’in elinde bulunun bu köyleri pyd 19 mart 2013’te geri almıştı. çatışmalarda ypg ve arap şemmar aşiretine bağlı silahlıların oluşturduğu kerame ordusu’ndan 14 silahlı öldü. işid saflarındaki kayıplar konusunda bilgi yok.

irak sınırındaki cuza köyünde de işid ile kerame ordusu desteğindeki pyd birlikleri çatıştı. çatışmalarda iki taraftan da ölenler var.

koalisyon uçakları ise, pazartesi günü haseke’nin kırsalındaki şadli beldesindeki işid mevzilerini bombaladı.

kobani'de çatışmalar sürüyor

türkiye sınırında olan kürt kasabası kobani, irak şam islam devleti'nin (işid) saldırısı altında. abd ve koalisyon güçleri suriye'deki işid mevzilerini de havadan vuruyor. son olarak abd, kobani'de savaşan kürt güçlerine havadan silah ve tıbbi malzeme yardımı yapmıştı. silah, cephane ve tıbbi yardımın irak'taki kürt yönetimi tarafından sağlandığı açıklanmıştı. kobani'nin içinde ise pyd'nin silahlı kolu ypg ve yanında özgür suriye ordusu'na (öso) bağlı silahlı gruplar ile işid'in arasında çatışmalar zaman zaman ve yer yer devam ediyor.

türk dışişleri bakanlığı kaynakları, türkiye topraklarından kobani'ye silah ve peşmerge geçişinin pazar günü akşam itibariyle başladığını açıkladı. bakan mevlüt çavuşoğlu da, peşmergenin destek için kobani’ye geçişine yardımcı olduklarını söyledi. ancak al jazeera kaynaklarına göre türkiye üzerinden rojava’ya gönderilecek güç, irak kürt bölgesi peşmergeleri değil, daha önce suriye’den irak’a getirilip eğitilenler olacak.

pyd ve suriye’de barzani’ye yakın diğer kürt partileri son bir haftadan beri, irak’ın duhok kentinde rojava’da nasıl yetki paylaşılacağı hakkında müzakere yürütüyorlar. bu müzakerelere barzani de zaman zaman katılıyor.

pyd, kontrolü altındaki  bölgelerde, diğer kürt partileri ile yetki paylaşımı yapmaktan kaçınmış, bu yetki paylaşımını öngören temmuz 2012 tarihli erbil anlaşması'nı uygulamaya da koymamıştı.

ardından da ocak 2014’te üç bölgede; afrin, cezire ve kobani’de özerklik ilan etmişti. suriye’deki diğer kürt partileri bu bölgelerde pyd’nin baskısından şikayet ediyordu. işid’in kobani’ye saldırısından sonra pyd ve diğer kürt partileri duhok’ta bir araya geldi ve müzakere masasına oturdu.

irak şam islam devleti (işid) ise suriye’de iç savaşın başlamasıyla birlikte ortaya çıkmıştı. abd’nin irak işgali ardından el kaide’nin irak’taki kolu olarak kurulan bu örgüt, 2011 yılında suriye ayaklanmasının ardından alevlenen iç savaşından faydalanarak güç kazanmış, suriye’yi kapsayarak örgütün ismini irak şam islam devleti olarak değiştirmişti.

irak’ta ve suriye’de faaliyet göstermeye devam eden işid, 10 haziran 2014 tarihinde musul’u ele geçirmekle birlikte irak ordusundan büyük miktarda silah ele geçirmişti. işid , irak’ta ve suriye’de yayılmaya ve daha fazla kent ele geçirmeye devam etmeye çalışıyor.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;