Türkiye

Sert: Suriyeli Kürtlerle savaşmıyoruz

Başbakan Basın Başmüşaviri Osman Sert, Al Jazeera canlı yayınında Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki hava operasyonları ve NATO toplantısına dair soruları yanıtladı. "Türkiye YPG'ye saldırıyor mu" sorusuna Sert, "Biz Suriyeli Kürtlerle savaşmıyoruz. PYD veya diğerleri, IŞİD’e veya Esed rejimine karşı savaştıkları sürece kendileriyle hiçbir sorunumuz olmaz" yanıtını verdi.

Konular: Suriye, IŞİD, Ortadoğu
Başbakan Basın Başmüşaviri Osman Sert

 

türkiye'nin nato'daki müttefiklerinden güçlü bir destek aldığını belirten başbakan basın başmüşaviri osman sert, abd ile görüşmeleri süren güvenli bölge konusuna da değindi. türkiye'nin güvenliğinin tüm nato'nun güvenliği anlamına geldiğini vurgulayan sert, işid ve pkk hedeflerine yönelik saldırılar hakkında da bilgi verdi.

'türkiye'nin suriyeli kürtlerle değil, suriye ve irak'taki terör örgütleriyle savaştığını' söyleyen sert, "pyd veya diğerleri... suriyeli kürtler, işid’e veya bölgedeki sorunların temeli olan esed rejimine karşı savaştıkları sürece kendileriyle hiçbir sorunumuz olmaz" dedi.

başbakan basın başmüşaviri osman sert'in al jazeera canlı yayınındaki sorulara yanıtları şöyle:

türkiye ile abd’nin, işid’i suriye sınırından uzak tutmak için ‘tampon bölge’ konusunda hazırlanan planı tamamlamak üzere olduğunu biliyoruz. bize bu planın nasıl işleyeceğini anlatabilir misiniz?

teşekkürler. öncelikle muhabirinizin az önce söylediği, “türkiye nato’dan ‘evet’ aldı” ifadesine değinmek istiyorum. nato genel sekreteri ve nato konseyi’nin gösterdiği işbirliği ve dayanışmaya teşekkür ediyorum.

güvenli bölge, tampon bölge, uçuşa kapalı bölge, adına ne derseniz deyin, türkiye böyle bir önlemi yıllardır talep ediyordu. abd’li müttefiklerimizle bu konuda görüşmeler devam ediyor.

türkiye, işid ile mücadele için koalisyon güçlerine başta incirlik olmak üzere, hava üslerini açmayı kabul etti.  ancak türkiye bundan önce oldukça kapsayıcı hava saldırılarıyla suriye ve irak’ta işid ve pkk hedeflerini vurarak sorumluluklarını yerine getirdi.

nato’nun türkiye’ye güçlü desteğinden bahsettiniz fakat bu yeterli mi? zira siz uçuşa yasak bölgeden bahsettiniz. bugünkü toplantıda uçuşa yasak bölgeye dair bir konuşma geçmedi. bu sorun teşkil edecek mi?

hayır, çünkü bugün yapmak istediğimiz, nato’yu çağırıp sınırda neyi, neden yaptığımızı anlatmaktı. çünkü suriye ve irak sınırlarımızın aynı zamanda nato’nun sınırları olduğunu hatırlatmak isterim.

bu nedenle, sınırımızdaki güvenlik tehditleri ve bu yönde alınan önlemlerin nato müttefiklerimiz tarafından da bilinmesi gerekir.  müttefiklerden böyle güçlü bir destek gelmesini bekliyorduk ve aldık da.

peki, işid’i bu tampon bölgeden uzaklaştırırken daha fazla hava ve kara desteği talep edecek misiniz?

elbette, türkiye’nin güvenliği nato koalisyonunun güvenliğidir. bu nedenle türkiye’nin savunması için ne zaman fazladan yardıma ihtiyaç duyarsak gereğini yaparız.

şu anda bile türkiye’nin savunması için patriot füzeleri hâlihazırda mevcut. nato da türkiye ile işbirliği yapıyor. eğer bir sonraki hamlede de ihtiyaç duyulursa müttefiklerimizle temasa geçeriz.

türkiye’nin pkk hedeflerini de vurması nato müttefikleri bakımından sorun yaratabilir, değil mi? çünkü suriye’de işid ile savaşta kayda değer tek kara güçleri olan suriyeli kürtlere zarar vermek istemezler.

bakın bu konuda çok açık olmalıyız. nato, abd veya avrupalı müttefiklerimiz için, pkk bir terör örgütüdür. pkk sivilleri ve askerleri hedef alıyor. özellikle de türkiye için gayet başarılı geçen 7 haziran seçimleri sonrası, türkiye'de 300’den fazla terör saldırısı oldu. bu nedenle türkiye kendini korumak için meşru hakka sahip.

fakat suriye’deki ypg, türkiye’yi kobani yakınlarındaki savaşçılarına saldırmakla suçladı. birliklerine türkiye tarafından top ve tanklarla ateş açıldığını söyledi. türkiye, ypg’ye saldırıyor mu?

bakın, eğer herhangi bir terör örgütü ya da yandaşları - pyd, ypg ile bağlantılı olduğunu açıkladı – başka bir terör örgütüyle savaşıyorsa, bu durumda ilk terör örgütü yasal veya meşru mu olur? mesela nusra da işid ile savaşıyor. bu durum nusra’yı meşru bir örgüt yapmaz.

fakat ben bunu sormadım. türkiye, suriyeli kürt birliklerine ateş açıyor mu?

bakın bu söylediğinizi düzeltmem lazım. biz suriyeli kürtlerle savaşmıyoruz. biz suriye ve irak’ta terör örgütleriyle savaşıyoruz. kürt nüfusumuz, kürt bakanlarımız, kürt vekillerimiz var. biz kürtlerle savaşmıyoruz.

özellikle de şunun hatırlanması lazım: 194 binden fazla kobanili, işid saldırdığında türkiye tarafından kabul edildi. kürt peşmergeler kobani’yi kurtarmak için türkiye sınırından geçirildi.

bu yüzden hiç kimsenin kafasında türkiye’nin suriyeli kürtlere saldırdığına dair soru işareti kalmamalı. biz bu konuda çok açığız. o nedenle pyd veya diğerleri... suriyeli kürtler, işid’e veya bölgedeki sorunların temeli olan esed rejimine karşı savaştıkları sürece kendileriyle hiçbir sorunumuz olmaz.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;