Bilim-Teknoloji

Siber kalkan tatbikatında 15 ülke buluştu

Özel sektörle devlet kurumlarının birlikte katıldığı siber kalkan tatbikatı İstanbul'da yapıldı. Etkinlik bu yıl ilk kez uluslararası katılımla gerçekleştirildi.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Siber Kalkan Tatbikatı 2014 tamamlandı

İlk kez İstanbul'da düzenlendi

15 ülkenin katıldığı siber tatbikatlar yapıldı

ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanlığı'nın siber güvenlik politikaları doğrultusunda uluslararası telekomünikasyon birliği (itu), bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu btk ile itu-impact işbirliği ile düzenlenen ve iki gün süren siber güvenlik tatbikatı tamamlandı.

istanbul'da 15-16 mayıs tarihlerinde düzenlenen tatbikatın ilk günü, btk başkanı tayfun acarer'in konuşmasıyla başladı. acarer siber güvenlik ve internet konusunda açıklamalarda bulundu. türkiye'de 10 üniversitede yüksek lisans ve doktora alanında siber güvenlik eğitimi verilmeye başladığını belirten acarer sözlerine şöyle devam etti:

"ilk kez uluslararası olarak düzenlenen siber kalkan tatbikatının amacı işbirliği, siber savunma kabiliyeti ve bilgi paylaşımını artırmak. 90'lı yıllarda şöhret ve şaka amaçlı yapılan saldırılar 2004 yılından itibaren karmaşık hale gelerek tehdit oluşturmaya başladı. özellikle web üzerindeki saldırıların yüzde 2300 oranında arttığı 2004-2008 yılları arasında kişisel bilgi ihlali ve veri hırsızlığı baş gösterdi. siber saldırılar ucuz ve kolay. ancak siber savunma yapmak gerçekten pahalı ve zor. bir ülkedeki siber güvenlik yapısı, kurumlar, işletmeler ve insanlardan oluşan zincirdir. bu zincirin gücü, en zayıf halkanın gücü kadardır."

acarer nüfusundan yarısından fazlasının internete bağlantısı olduğunu belirttiği türkiye'nin özellikle mobil cihaz kullanımının artmasıyla saldırılara daha fazla hedef olduğunu vurguladı ve uluslararası işbirliği ve bilgi paylaşımıyla güvenlik altyapısının geliştirileceğini söyledi. acarer 2013 yılında türkiye'nin en çok ddos saldırılarına maruz kalan yedinci ülke olduğuna dikkat çekti. 

birçok uzmanın sunum gerçekleştirdiği tatbikatın ilk gününde sahne alan microsoft'tan mehmet akçin, türkiye'de internet bağlantı hızıyla kullanım oranının sürekli attığını belirterek siber güvenlik altyapısında güçlenmek için siber tatbikatların artırılması gerektiğini söyledi. akçin, türkiye'nin siber güvenlik alanındaki yaklaşımı ve izlediği politikayla doğru yolda olduğunu ve güçlenmek için işbirliğini artırması gerektiğini ifade etti. 

Siber Kalkan Tatbikatına Ukrayna, Malezya ve Angola'da dahil olmak üzere 15 ülke katıldı [Fotoğraf: Al Jazeera]

tatbikatın ikinci gününde 15 ülkenin siber güvenlik ekipleri mobil cihazları ve uygulamaları hedef alan siber saldırılara yönelik tatbikatlar düzenledi. ülkeleri hedef alan ortak saldırıları önlemek için işbirliğinin teşvik edilmesini sağlayan tatbikatta saldırıların tespiti ve çözümlenmesi gerçekleştirildi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;