Bilim-Teknoloji

Sıcak okyanuslar mercanları yok ediyor

Bilim insanları, artan iklim değişikliği nedeniyle mercanların daha fazla zarar gördüğünü belirtti. El Nino, okyanuslardaki ısının artmasında önemli rol oynadı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Amerikan Samoası'nda 2014 (solda) ve 2015 yılındaki (sağda) görünüm. [Fotoğraf: XL Catlin Seaview Survey]
abd ulusal okyanus ve atmosfer idaresi (noaa), 1997 ve 2010 yıllarının ardından mercanlardaki ısının 2015'te belirgin ölçüde arttığı uyarısında bulundu. son bir yıl içinde mercan içeren üç okyanusta ısı artışından kaynaklanan 'beyazlama' görüldü. 
araştırmacılar, mercanların rengini kaybetmesi olayının görüldüğü her üç yılda el nino yaşandığını ancak iklim değişikliğinin en büyük faktör olduğunu belirtti. okyanusun derinliklerinde artan ısının, günümüzde atlantik, hint ve pasifik okyanusu'nda yaklaşık 11,900 kilometrelik mercanı etkilediği ifade edildi. 
mercanlardaki değişimleri gözlemleyen xl catlin seaview survey derneğinden richard vevers, "mercanlar artık el nino yıllarında oluşan sıcaklığı kaldıramıyor. iklim değişikliği ilerledikçe mercanlardaki renk kaybı daha da artıyor. bu durum yağmur ormanlarının beyaza dönmesi ile aynı" yorumunu yaptı.
mercanların beyazlaması, okyanus sıcaklığındaki eşik değerinin aşılmasıyla meydana geliyor. mercanlar, hayatta kalmalarını sağlayan yosunları besleyemiyor ve renkleri soluyor. 
abd'nin mercanları ölüyor
mercanlar okyanuslardaki alanın sadece yüzde 0,1'ini temsil etselerde deniz canlı yürlerinin yüzde 25'ini barındırıyorlar. el nino'nun deniz seviyesinde neden olduğu değişim ve ısı artışının yanı sıra okyanuslardaki asit oranının tırmanması, mercanların yapısını bozuyor. 
noaa yetkilisi mark eakin, hawaii'daki mercanların 2015 sonuna kadar beyazlayacağını ve abd'deki mercanların yüzde 95'inin aynı süreci geçirdiğini belirtti. eakin, hint okyanusu'nda ise ısının neden olduğu bozulmanın gelecek yıl çok daha kötü olacağını söyledi. 
eakin, çevre örgütleriyle çalışarak en çok korunması gereken mercan bölgelerini ve deniz canlılarını tespit etmeye çalıştıklarını belirtti. 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;